Guvernul trebuie să modifice Legea nr. 37/2014 prin care este introdus timbrul de mediu, după ce Curtea Europeană de Justiţie a decis că aceast act juridic este discriminator.
Problema pleacă de la decizia Guvernului ca timbrul de mediu să fie zero pentru maşinile pentru care s-a plătit deja taxa de primă înmatriculare în perioada 2007-2013. Asta înseamnă că nu toate autovehiculele second-hand vândute în România plătesc acest timbru, însă toate autovehiculele importate din Uniunea Europeană achită această taxă. Curtea din Luxemburg a apreciat că scutirea de la plata timbrului auto pentru maşinile înmatriculate între 2007-2013 favorizează vânzările de autoturisme second hand şi descurajează importurile de vehicule similare, ceea ce este interzis de legislaţia europeană.
Instanţa s-a pronunţat în speţa Manea, chestionată de către Curtea de Apel Braşov. Mihai Manea a reclamat faptul că pentru o maşină pe care a dorit să o aducă din Spania, statul i-a cerut achitarea timbrului de mediu. Potrivit legislaţiei actuale,
timbrul este plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere, dar nu şi în cazul tranzacţiilor civile (moştenire sau partaj).
Ministerul Mediului şi-a propus să strângă 705 milioane lei în acest an din timbru de mediu.