x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Teapa de proportii - Despagubiri in bataie de joc

Teapa de proportii - Despagubiri in bataie de joc

de Mihai Enciu    |    14 Noi 2006   •   00:00
Teapa de proportii - Despagubiri in bataie de joc

La aproape sapte luni dupa inundarea controlata a unor terenuri din Balta Ialomitei, din cauza inundatiilor din primavara, Guvernul a aprobat despagubirea agricultorilor afectati. Numai ca Ministerul Mediului a redus la jumatate sumele pe care le solicitasera prefecturile din Ialomita si Calarasi in baza estimarilor facute de specialisti.

Prefectul de Ialomita, Cazacu Marinica, a propus in urma fundamentarilor facute de specialistii din cadrul Directiei Agricole ca pentru hectarul de grau valoarea despagubirilor sa fie de 889,64 de lei. In functie de valoarea cheltuielilor demonstrata cu facturi, legumicultorii urmau sa incaseze 2.381 de lei/ha, valorile ajungand pana la 343 de lei/ha pentru ogoare. In baza acestor fundamentari, Guvernul a adoptat in sedinta de la 1 noiembrie Hotararea 1525, prin care aloca 793.000 de lei Ialomitei si 957.000 de lei Calarasiului. Suma totala alocata Ialomitei coincide cu suma propusa de Prefectura in baza rapoartelor intocmite de Directia Agricola. Numai ca ordinul comun al Ministerului Mediului si cel al Agriculturii injumatatesc practic valoarea despagubirilor. Astfel, se stabileste ca pentru culturile de grau, orz, rapita, floarea-soarelui, soia si lucerna se vor aloca 450 de lei pe hectar, desi costurile de infiintare sunt diferite. Pentru legume se aloca numai 1.000 de lei pe hectar, iar ogoarele sunt despagubite la valoarea de 150 de lei hectarul. In plus, fata de fundamentarea initiala in baza careia a fost elaborata Hotararea de Guvern sunt introduse 706 hectare de pasune, pentru care nu exista nici un fel de fundamentare. Banii alocati acestor pasuni urmeaza sa fie incasati de consiliile locale. Aparitia acestei suprafete suplimentare in ecuatia despagubirilor reduce drastic sumele si asa insuficiente pe care agricultorii urmau sa le incaseze.

REFUZ. Prefectul de Ialomita ne-a declarat ca Ministerul Mediului i-a trimis o adresa prin care i-a cerut sa sustina pozitia acestui minister. Adica sa fie de acord cu sumele propuse si sa procedeze la o noua inventariere a suprafetelor calamitate. Pentru a incasa firimiturile oferite de Guvern, agricultorii sunt obligati sa se supuna unei noi proceduri de evaluare, introdusa prin ordinul de aplicare a hotararii de Guvern. "Nu pot sa fiu de acord cu aceste sume. Evaluarile noastre au fost de bun-simt, chiar daca nu asigurau decat recuperarea cheltuielilor. Suma de 450 de lei pe hectar este ridicola."

INSUFICIENT. Agricultorii din localitatile Facaeni si Vladeni sunt extrem de nemultumiti. Din cei 450 de lei acordati de minister, numai cheltuielile de arenda se ridica la circa 200 de lei pe hectar, bani care sunt obligatoriu de platit. Taranii care au lucrat singuri pamantul si care au ajuns acum sa nu aiba cu ce isi creste animalele spun ca sumele pe care le vor primi abia daca le ajung pentru plata lucrarilor agricole. Intr-o situatie la fel de grea se afla si firmele care exploatau teren, carora inundatiile controlate le-au provocat daune de miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: observator