x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Terorist roman capturat la Buzias

Terorist roman capturat la Buzias

de Radu Tudor    |    Violeta Fotache    |    Dragos Bota    |    27 Iun 2006   •   00:00
Terorist roman capturat la Buzias

Timisoara a fost la un pas de trage-die. O masina-capcana fusese pre-gatita pentru a exploda aseara intr-o zona aglomerata din orasul de pe Bega. Cetateanul roman Florian Lesch, convertit la islamism, care voia sa razbune moar-tea fratilor sai fundamentalisti, a fost prins de SRI la Buzias.

Timisoara a fost la un pas de tragedie. O masina-capcana fusese pregatita pentru a exploda aseara intr-o zona aglomerata din orasul de pe Bega.

Caz fara precedent. Primul atentat terorist cu masina-capcana pus la cale de un roman contra compatriotilor sai din Timisoara a fost dejucat de autoritati, in timp ce lugojeanul Florian Lesch, 30 de ani, era pe cale sa planteze "bomba" intr-unul dintre obiectivele civile ale orasului de pe Bega. Urmarit inca de la plecarea din Lugoj de catre filajul mixt SRI- DIICOT, Lesch a fost oprit la iesirea din localitatea Buzias. El se afla la bordul unui Renault 18, cu rezervorul plin si incarcat cu doua butelii de aragaz, conform procurorilor DIICOT Timis. Totul era legat la un detonator artizanal construit dupa o schema culeasa de pe internet. Dispozitivul era conectat la un telefon mobil, explozia fiind prevazuta a se produce la prima apelare a numarului respectiv. In momentul in care trupele speciale de interventie au blocat vehiculul suspectul a incercat, in prima faza, sa fuga. Pustile cu glontul pe teava din jurul lui nu i-au dat nici o sansa astfel ca Lesch s-a trantit singur la pamant. A fost incatusat in numai cateva secunde. Autoritatile au hotarat sa-l opreasca la iesirea din Buzias, deoarece suspectul alesese sa intre in Timisoara nu pe DN6 ci pe o ruta ocolitoare care l-ar fi dus direct pe una dintre platformele industriale ale orasului, unde se afla mai multe intreprinderi producatoare de substante chimice, unde efectele exploziei ar fi fost mult mai mari. Surse SRI ne-au precizat ca Lesch s-a convertit la Islamism in Bosnia si avea legaturi cu isi luase angajamentul sa arunce in aer mai multe obiective civile din Timisoara pentru a razbuna moartea fratilor sai fundamentalisti din Bosnia si Cecenia. De asemenea, el spera sa determine retragerea trupelor noastre din Afganistan si Irak. Un an si jumatate a fost filat, din care sase luni cu participarea directa a procurorilor DIICOT. El a fost retinut si dus la parchetul din Timisoara pentru a fi audiat.

AVEA TINTA COMPLEXUL STUDENTESC
Din actiunea de monitorizare, atentatorul avea drept tinta la prima sa misiune zona centrala sau complexul studentesc, unde traiesc zeci de mii de oameni, inclusiv cetateni straini. Seful Biroului de presa al Ministerului Public, procurorul Robert Cazanciuc, ne-a precizat aseara ca procurorii DIICOT impreuna cu SRI mai au operatiuni in curs legate de acest caz motiv pentru care pastreaza nu ofera mai multe amanunte. "El este acuzat de savarsirea de infractiuni la Legea 535/2004 privind combaterea terorismului". Cand a fost prins, Lesch era imbracat cu pantaloni trei sferturi, tricou, si papuci de plastic.Corpul ii este plin de tatuaje, iar pe bratul stang sta scris mare PKK. Surse judiciare ne-au precizat ca el va fi retinut 24 de ore si dus apoi in fata judecatorilor cu propunerea de arestare preventivea pentru 29 de zile.

×
Subiecte în articol: observator