x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Teste de sarcină

Teste de sarcină

de Luiza Moldovan    |    26 Mai 2014   •   16:51
LA VIE EN MOV
Există două categorii de clienţi care cumpără teste de sarcină. Stresaţii şi doritoarele. Stresaţii sunt tineri, foarte tineri, de obicei băieţi dar am mai văzut şi fete (dar mai mult băieţi), adolescenţi care transpiră în timp ce pronunţă cuvintele “un test de sarcină, vă rog”. Şi există două tipuri de farmaciste: sadicele şi emoţionalele. Sadicele mai întreabă şi “de care”, ca să-l facă varză pe om, care oricum habar n-are pe ce lume trăieşte. “Păi de care aveţi?”, spune el, transpirând şi mai intens. “Avem aşa, aşa, aşa şi aşa”. Asta numesc eu sadism.

Apoi, farmacista se apucă de-i explică sărmanului amenoreic (sic!) care ce face şi care e mai eficient, care e mai scump şi care e mai ieftin. La disperare, dai orice numai să scapi. Omul nostru îl ia pe cel mai scump, gândindu-se că poate-i dă şi că nu e. Farmacista emoţională îi vâră sub nas un test de sarcină, nici prea-prea, nici foarte-foarte, empatizând cu sărmanul om, i-l pune într-o pungă şi valea. Dar farmacistele-astea sunt pe cale de dispariţie.

A doua categorie, a doritorilor, cumpără câte două-trei teste de sarcină, gândindu-se că sunt greşite, că poate cine ştie. În plus, pentru mai multă siguranţă, cumpără mai multe teste de ovulaţie, ca să fie. De obicei, sunt tipe aflate pe la jumătatea anilor 30, al căror ceas biologic începe să tropăie ca lumea. Ele sunt cele mai fidele cumpărătoare de teste de orice fel: de sarcină sau de ovulaţie, orice, numai să-i vadă ea clar, o dată pentru totdeauna, liniuţele alea două pentru care a cheltuit atâta. O expertă în testele de ovulaţie spune că sunt foarte sigure. I-am spus că e posibil să fie o găselniţă de marketing, că n-a văzut ea că ăştia inventează nevoi ca să ne ia banii? Nu crede. Şi atunci de ce nu rămâne grea când îi spune testul, deşi respectă toate procedurile, cum scrie pe prospect? Nu ştie ce să zică.

Testul de sarcină este, deci, fie o sursă de stres, fie o sursă de bucurie. Testul de ovulaţie e nivelul evoluat al testului de sarcină. E déjà pentru calificaţi. E pentru cunoscători. Testul de ovulaţie e pentru avansaţi. De curând, am mai aflat de existenţa altui fel de test, iar asta mi se pare încununarea consumismului: testul prenatal. E testul pe care poate să-l facă orice gravidă aflată în ultimele săptămâni de sarcină, ca să afle clar când fată. Data aproximativă a naşterii, calculată de medical obstetrician nu e satisfăcătoare, e nevoie să mai dăm douăzeci-treizeci de lei ca să aflăm de unele singure când fătăm. Întrebarea mea este dacă aceste viitoare mame îi dezvăluie şi medicului lor faptul că au făcut un test prenatal şi că, senzaţional, testul i-a spus altceva. Şi cel de viitoare mamă eşti dacă faci asta. De obicei, testele prenatale nu se pupă cu realitatea. Cu alte cuvinte, bani să fie, că avem pe ce să-i dăm!


×
Subiecte în articol: la vie en mov