Tezaurul de aur al României, depus la Trezoreria statului şi ţinut la Muzeul Aurului din Brad, a fost mutat ieri, împreună cu alte exponate valoroase, în săli special amenajate şi păzite, după ce clădirea Muzeului a fost vândută ilegal.
În afară de cele 1.300 de piese din aur nativ depuse în Trezoreria statului, Muzeul Aurului din Brad mai avea 1.080 de exponate, flori de mină şi unelte folosite la extragerea aurului, care până acum au fost depozitate în sediul Brad Min, a declarat Daniel Andronache, directorului general al Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva.
"Exponatele sigilate în sediul Brad Min sunt ale Minvest şi am obţinut o hotărâre judecătorească pentru a le ridica de acolo. Ele sunt transportate în cutii într-un sediu special amenajat, sălile au gratii şi vor fi păzite. În momentul ăsta, noi pregătim o expoziţie şi vor fi depuse acolo", a afirmat el, citat de Mediafax.
EXEMPLARE RARE
Directorul a cerut Poliţiei şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara să participe la recuperarea exponatelor şi la inventarierea lor pentru a fi sigur că se va recupera întreaga colecţie. Cele mai valoroase exponate erau depuse în seifurile Trezoreriei.
Sediul Muzeului Aurului din Brad, unic în România şi printre puţinele din Europa, care are o colecţie de 1.300 de eşantioane de aur nativ, a fost vândut de o firmă de lichidare a activelor, fără ca proprietarul imobilului, compania Minvest, să ştie acest lucru, spunea săptămâna trecută Andronache.
FILMUL EVENIMENTELOR
"Compania Minvest a cumpărat clădirea Muzeului Aurului de la sucursala Brad Min SA, în contul datoriilor pe care această societate le avea la Direcţia Finanţelor Publice Hunedoara. Contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat în iulie 2008, iar Minvest a plătit pentru clădire 90.000 de lei. Minvest nu a solicitat înscrierea clădirii în Cartea Funciară la momentul cumpărării, iar acum am aflat că lichidatorul Brad Min-ului a vândut sediul muzeului în contul datoriilor pe care sucursala Brad Min le are către diverşi creditori.
Imobilul care găzduieşte Muzeul Aurului nu este înscris pe lista mijloacelor fixe care ar fi putut fi vândute de la societatea menţionată. Am cerut instanţei să ne recunoască dreptul de proprietate să putem înscrie clădirea în Cartea Funciară", preciza Andronache.
La rândul său, primarul din Brad spune că imobilul Muzeului Aurului nu putea fi vândut de firma desemnată să se ocupe de valorificarea activelor societăţii Brad Min, aflată în faliment, deoarece aparţine Companiei Minvest şi, în plus, se afla sub sechestru asigurator cu notificare din partea Primăriei Brad, iar în Cartea Funciară exista interdicţia de înstrăinare.