x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator The Economist - Basescu, sub lupa

The Economist - Basescu, sub lupa

de Irina Cristea    |    19 Sep 2006   •   00:00
The Economist - Basescu, sub lupa

Progresele Romaniei exista mai mult pe hartiile cu antet european decat in realitatea de pe teren. Aceasta este concluzia unei analize a publicatiei The Economist care nu iarta nimic din realitatea la zi din politica romaneasca, de la tensiunile din coalitie si excluderile din PNL pana la dosarul, existent sau nu, al presedintelui Traian Basescu (foto). "Schimbarile in bine din tara au fost adesea doar un succes de imagine, nu si o realitate. Iar acum, fragila coalitie aflata la putere se fisureaza", scrie The Economist.

DE TOATE PENTRU TOTI. Publicatia trece in revista scandalurile, demisiile si excluderile din alianta DA, jocul de-a soarecele si pisica dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu si urmarirea penala declansata impotriva omului de afaceri Dinu Patriciu. Din "radiografia" facuta vietii politice din Romania nu lipsesc mentiunile despre "dosariada" si disputa despre retragerea din Irak. Toate desfasurandu-se sub privirile atente ale sefului statului, "un fost capitan de nava care si-a pastrat si in politica stilul de comandant", dupa cum este descris in text.

PORTRETUL PRESEDINTELUI. De altfel, lui Traian Basescu ii este consacrata o buna bucata din analiza The Economist. "Este politicianul cu cea mai mare cota de incredere in randul populatiei si a reusit sa intoarca toate situatiile in avantajul sau", se arata in comentariu. Spre exemplificare este folosit scandalul provocat de fuga lui Omar Hayssam, care s-a soldat cu decapitarea serviciilor secrete. "Scandalul i-a dat lui Basescu exact scuza de care avea nevoie pentru a-i inlocui pe sefii serviciilor, aflati de multa vreme in aceste functii", noteaza The Economist.

SI DOSARUL? "Un jucator viclean" si "un personaj cu priza la public" sunt alte caracterizari pe care The Economist i le face presedintelui Traian Basescu. Vizitele lui surpriza pe fronturile unde Romania a detasat militari sau participarea la campania de curatare a Deltei Dunarii sunt actiuni prin care el si-a apropiat oamenii. Mai mult, "ele

l-au pus in avantaj fata de premierul Tariceanu", mai noteaza sursa citata. Caracterizarea presedintelui se incheie cu trimitere la trecutul sau. "Fiind capitan de nava si calatorind mult, intr-o perioada cand mai toti romanii n-aveau de ales si ramaneau blocati in tara, ar fi neobisnuit sa nu fi avut contacte cu politia secreta. Asta spun inamicii sai. Pana acum insa, cariera sa n-a lasat nici o urma in dosare", puncteaza The Economist.

×
Subiecte în articol: basescu observator the economist economist