x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „The Guardian”, despre luxul din Țara Oașului: „Mai multe Porsche, Maserati și Mercedes decât în cartierele bogate din Munchen sau Londra!”

„The Guardian”, despre luxul din Țara Oașului: „Mai multe Porsche, Maserati și Mercedes decât în cartierele bogate din Munchen sau Londra!”

29 Oct 2021   •   09:12
„The Guardian”, despre luxul din Țara Oașului: „Mai multe Porsche, Maserati și Mercedes decât în cartierele bogate din Munchen sau Londra!”

Publicația britanică „The Guardian” a relatat, într-un amplu reportaj, despre nunțile și obiceiurile românilor din Țară Oașului. Autorul reportajului a rămas fără cuvinte în fața luxului afișat de localnici.

„Într-o regiune izolată din nordul României, există un amestec remarcabil de tradiție și bogăție. Locuitorii din regiunea Oaș muncesc de ani de zile în Occident pentru că acasă să poată construi case magnifice și să conducă mașini scumpe. Îmbrăcați după ultima modă pariziană, dar și în costume populare vechi, aceștia organizează nunți opulente în valoare de zeci de mii de lire sterline, unde invitații dansează printre gheață carbonică și mănâncă delicatese alese”, scrie „The Guardian”.

Articolul prezintă detalii și imagini legate de organizarea unei nunți. Ziarul remarcă faptul că o nuntă în Oaș ajunge în jur de 50.000 de euro.

„Timp de 11 luni pe an, ei lucrează în Europa de Vest, dar la mijlocul lunii august se întorc în satele lor natale de pe dealurile din nordul României, în apropiere de granița cu Ungaria și Ucraina. Tot anul muncesc din greu, economisesc bani, nu-și iau vacanțe, dar acasă vor să se dea mari”, spune Claudiu Bud, citat de publicația britanică. Bărbatul a lucrat în Spania și Anglia, dar s-a întors acasă pentru a conduce un bar din Negrești-Oaș, capitală regiunii, cu o populație de 12.000 de locuitori.

De unde a venit bogăția localnicilor? „Chiar și în perioada comunistă, ei călătoreau vara în sudul țării pentru munci agricole sezoniere sau pentru a picta. Au tăiat păduri care trebuiau să facă loc pentru câmpuri atunci când dictatorul comunist Ceaușescu a vrut să facă din România grânarul Europei. Imediat după căderea comunismului, au plecat în vest să muncească”, mai spune bărbatul citat.

„Vara, pe drumurile de țară din Oaș poți întâlni mașini Porsche, Maserati sau Mercedes în număr care le eclipsează chiar și pe cele din cartierele bogate din Munchen sau Londra. Deseori văd la volan un tânăr sau o tânăra la volan. «Această este ultima tendința, au început să se întreacă în cine le va cumpără copiilor lor cea mai puternică și mai scumpă mașină», spune Bud, clatinând din cap”, mai scrie „The Guardian”.

×
Subiecte în articol: the guardian