x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Thunderbirds: Oamenii care aduc ploaia

Thunderbirds: Oamenii care aduc ploaia

de Paula Anastasia Tudor    |    29 Iun 2007   •   00:00
Thunderbirds: Oamenii care aduc ploaia
Sursa foto: DANIEL MIHAILESCU/

Oaspetele de gală in jurul căruia s-a brodat spectacolul "Magie pe cer" a fost escadrila de avioane F16-Thunderbirds (in trad. Păsările tunetului) a Forţele Aeriene americane. La aniversarea a 60 de ani de existenţă, Forţele Aeriene ale SUA au pornit cu demonstraţiile prin Europa, pentru prima dată după atacurile de la 11 septembrie 2001.


SHOW IN TOATĂ REGULA. Spectacol aviatic pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu
O zi insorită pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu... a fost anul trecut. La Roias 2006. Anul ăsta a fost innorat. Un pic de ploaie de dimineaţă, garnisită cu bucăţi de gheaţă aruncate in fuselajul avioanelor ce se pregăteau să intre pe scenă. Asta insă n-a reuşit să contramandeze "Magia pe cer", doar s-o incurce. Aeronavele de la Aeroclubul Romăniei au evoluat incepănd cu ora 10:00 pe scena cenuşie, incăntănd turiştii veniţi la spectacol. Şi mai ales pe copii.


CU ROŢILE IN SUS. Pe la 11:00 a inceput din nouă să curgă cerul. Deşi spectatorii veniseră pregătiţi pentru arşiţă şi uscăciune, ploaia i-a inghesuit pe sub puţinii pomi de pe aeroport. Pănă să inceapă ploaia, paraşutiştii de la Aeroclubul Romăniei au coborăt şi ei pe fundalul din ce in ce mai innegurat, fiind insă luminaţi de fulgere.

"Uite, a decolat cu roţile in sus, tati", a strigat o fetiţă, privind un MIG-21 Lancer cum zbura intr-o poziţie nefirească pentru un avion. Zboară atăt de aproape de sol, incăt ţi-e teamă să nu se despice pămăntul ori avionul, ori zgomotul care-i urmează. Tonou, tonou din nou in urcare... Şi s-a pierdut in neguri. Şi dintr-o dată l-am văzut căzănd. "Tonou in răsturnare", imi spune un pilot ce filma lăngă mine evoluţia MIG-ului.


VEDETE. Escadrila Thunderbirds, vedeta show-ului, a inceput pregătirile pentru demonstraţie in jurul orei 13:00. Echipajele celor opt avioane F16 s-au apropiat in cadenţă de publicul VIP aflat pe aeroport, salutăndu-l. Stropii de ploaie incep să cadă din ce in ce mai grei şi mai deşi. Echipajele se indreaptă spre avioane, in timp ce tunetele scutură cerul. Nu e regie. Păsările tunetului au adus ploaia, tunetele şi fulgerele la Constanţa.

Doi jurnalişti polonezi ne povestesc că acolo, la ei acasă, spectacolul s-a scurtat tot din cauza vremii. "A plouat torenţial. Furtună in toată regula şi veniseră pentru ei 20.000-30.000 de oameni", ne-au povestit jurnaliştii. Tot ei au recunoscut că au venit la Kogălniceanu pentru prestaţia Forţelor Aeriene Romăne (ROAF): "Am văzut fotografii de la Roias 2006 şi am fost impresionaţi. Ne-au plăcut foarte mult. De aceea, am venit azi (ieri, n.r.) aici. Faptul că evoluează azi şi escadrila Thunderbirds e doar o coincidenţă. Nu i-am urmărit pe ei. Am venit să vedem demonstraţiile ROAF".

Pe măsură ce demonstraţia Păsărilor tunetului se apropia, vremea se inrăutăţea. Negura a pus stăpănire pe aeroport şi baierele cerului s-au rupt. Patru avioane F16 zboară in grup compact ca şi cum ar fi un corp ceresc ciudat. Parcă bare invizibile leagă cele patru păsări, care fac piruete in tandem. Un fel de dans sincron. Două avioane F16 zboară individual cănd pe-o aripă, cănd pe burtă. Zborul se frănge in răsuciri şi căderi, la limita de minimă viteză şi parcă maximă de zgomot. Cele patru care zboară in grup dovedesc măiestria piloţilor, iar cele două care zboară individual dovedesc performanţele avioanelor. Spectacolul s-a amănat, aşteptănd ca spiritele naturii să se calmeze şi să lase avioanele să-şi facă show-ul. "E super. Atăt i-am aşteptat pe americani...", ii spune un băieţel incăntat surorii lui.

Pe pistă, lăngă expoziţia statică, au fost prezente şi corturile Crucii Roşii, in care 17 voluntari acordau primul ajutor la nevoie. A venit o fetiţă cu un genunchi julit, deoarece căzuse cănd era cu ochii pe sus după avioane.



"AMBASADORII IN ALBATRU"

Escadrila de demonstraţie Thunderbirds, cunoscută drept formaţia "Ambasadorilor in Albastru", a fost formată in 1953, iar de atunci efectuează manevre aeriene de mare precizie prin care demonstrează capacităţile avioanelor de mare performanţă ale Forţelor Aeriene. Escadrila este o unitate a Comandamentului de Luptă Aeriană compusă din opt piloţi (inclusiv şase piloţi de demonstraţie şi acrobaţie aeriană), patru ofiţeri de sprijin logistic, trei civili şi peste 130 de militari cu 25 de specializări diferite. O demonstraţie de acrobaţie aeriană a Thunderbirds constă dintr-o combinaţie de zbor in formaţie şi acrobaţie individuală. Formaţia de zbor in romb demonstrează pregatirea şi precizia piloţilor Forţelor Aeriene americane, in timp ce demonstraţiile individuale evidenţiază performanţele maxime ale avioanelor de vănătoare F-16.




IN NUMELE INDIENILOR

Numele Thunderbirds este inspirat din folclorul indienilor americani. "Nimic in natură nu poate provoca pasărea tunetului", spune legenda indiană. Dar iată că tocmai natura a fost provocată ieri de păsările de fier ale tunetului. Legenda mai spune că "pentru unii, pasărea tunetului este un vultur uriaş. Alţii au avut viziunea unui şoim. Cănd porneşte spre cer, pămăntul se cutremură din cauza tunetului aripilor lor gigantice, iar din ochi aruncă spre boltă fulgere".


INCĂNTAT
"Nu am mai văzut pănă acum acest spectacol. Am văzut doar filme despre ei (Thunderbirds, n.r.), dar ştiu că sunt cei mai buni aviatori din lume"
Nicholas Taubman,
Ambasadorul SUA la Bucureşti

×
Subiecte în articol: observator thunderbirds tunetului