Hackerul român TinKode a fost eliberat în urmă cu 10 zile, de Judecătoria Drobeta Turnu Severin. Deși aflat în perioada de supraveghere, TinKode pare pus pe treabă. El și-a făcut, din nou, cont pe rețeaua hackerilor români, iar colegii îl avertizează să fie atent.
Judecătorii l-au condamnat pe Manole Răzvan Cernăianu (TinKode) la doi ani de închisoare, dar cu suspendare și la plata unei amenzi de 123.950 de dolari, pentru accesarea neautorizată a computerelor NASA, US Army (Armata SUA), US Department of Defense (Ministerul Apărării din SUA) și Oracle, urmată de sustragerea și ștergerea de informații. În plus, a creat și distribuit programe de calculator și accesorii utilizate de hackeri și a distribuit parole pentru accesarea neautorizată a unor rețele de calculatoare.
Din suma de 123.950 de dolari, 59.002 vor trebui achitați companiei Oracle, 52.575 NASA, 5.025 US Army și 7.348 US Department of defense, în solidar cu Lăcrămioara Răscol, parte responsabilă civilmente.
TinKode nu s-a îmbogățit din activitatea sa, realizând venituri de 500 de euro și 50 de dolari, care au fost confiscați, împreună cu laptopul său și celelalte componente hardware utilizate în scopurile infracționale. Însă despăgubirile reprezintă mai puțin de jumătate din prejudiciul pe care acuzarea a pretins că hackerul l-a creat prin acțiunile sale.
Cernăianu va avea interdicție de părăsire a țării, fiind în perioadă de supraveghere, în următorii patru ani. Pe durata termenului de încercare condamnatul va fi obligat să se prezinte lunar în ultima zi lucrătoare la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor din raza de domiciliu, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare ce depăşeşte 8 zile, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă și să comunice cum își obține mijloacele necesare subzistenței.
Sentința Judecătoriei din Drobeta Turnu Severin poate fi atacată cu apel.
TinKode este un hacker cu reputație internațională, inclus în Google Security Hall of Fame (un fel de Top al celor mai buni informaticieni din lume, realizat de Google), după ce a „spart” rețelele organizațiilor precizate mai sus, dar și ale Google, Agenției Spațiale Europene, Marinei Regale a Marii Britanii etc. În unele cazuri, după accesarea rețelelor, TinKode a notificat organizațiile respective asupra problemelor de securitate, înainte de a le face publice. TinKode a susținut, în permanență, că scopul său nu a fost distructiv, ci, dimpotrivă, de a releva breșele de securitate, determinând organizațiile să-și îmbunătățească standardele de protejare a informațiilor electronice.
Pe blogul Romanian Security Team, al comunității hackerilor din România, informația a fost comentată ca un fapt aproape banal, utilizatorul adonisslanic comentând, acid: „Tinkode era prea slab pentru închisoare cu executare”. Iar wildchild anunță că TinKode s-a relansat în „afacere” și îl avertizează: „Tinkode la butoane, cont proaspat făcut azi. Coae, ai grijă şi nu te juca cu internetul, eşti sub observaţie”.
Procurorii DIICOT l-au arestat pe TinKode la sfârșitul lunii ianuarie 2012, moment din care acesta a rămas în stare de arest preventiv. Conform procurorilor, TinKode a conceput o aplicatie informatică, software pe care l-a și oferit terților, pe blog-ul personal, contra sumei de 150 de dolari, împreună cu alte coduri de acces și date informatice care permit accesul la sisteme informatice.Hackerul a postat pe blog și o înregistrare video care a surprins atacurile informatice exercitate asupra site-ului oficial al administrației americane.
Mircea Badea despre arestarea lui TinKode
Citește pe Antena3.ro