x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Titus Corlăţean îi cere preşedintelui CCR să confirme autenticitatea documentului trimis Comisiei de la Veneţia

Titus Corlăţean îi cere preşedintelui CCR să confirme autenticitatea documentului trimis Comisiei de la Veneţia

08 Aug 2012   •   10:24
Titus Corlăţean îi cere preşedintelui CCR să confirme autenticitatea documentului trimis Comisiei de la Veneţia

Ministrul de Externe Titus Corlatean i-a adresat o scrisoare presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, in care ii solicita sa confirme daca este autentic documentul pe care l-a adresat unor inalti oficiali ai Consiliului Europei si ai Uniunii Europene, inclusiv presedintelui Comisiei de la Venetia in care care s-a plans de presiuni si amenintari la adresa judecatorilor CCR. Redam continutul integral al acestei scrisori:

Domnului judecator Augustin Zegrean, Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei

8 august 2012

Stimate domnule Presedinte,

Am onoarea sa ma adresez dumneavoastra, cu deplin respect pentru independenta Curtii Constitutionale a Romaniei, pentru a va informa ca am luat cunostinta, cu preocupare, de elementele cuprinse in declaratia presedintelui Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012.

Conform textului acestei declaratii publice, reactia presedintelui Buquicchio a fost determinata de primirea, in cursul zilei precedente, a unor informatii suplimentare din partea Curtii despre – citez din declaratia mentionata – "presiuni continue si amenintari la adresa unor judecatori' ai Curtii.

Dupa cum cunoasteti, conform competentelor sale legale, Ministerul Afacerilor Externe realizeaza politica externa a statului roman in concordanta cu interesele nationale si cu statutul Romaniei de membru in structurile europene si euroatlantice, printre atributiile sale principale numarandu-se asigurarea, prin actiunile de politica externa, a consolidarii statului de drept si a structurilor democratice din societatea romaneasca, precum si proiectarea unei imagini reale a Romaniei in lume. Sunt incredintat ca veti fi de acord cu faptul ca afirmatii grave de tipul celor citate in declaratia presedintelui Comisiei de la Venetia, care au determinat aceasta luare publica de pozitie din 7 august 2012, prezinta riscul afectarii de o maniera serioasa a imaginii Romaniei, ca stat de drept si democratic.

In aplicarea stricta a acestor atributii legale, Ministerul Afacerilor Externe a reactionat prompt in urma declaratiei presedintelui Buquicchio, aratand public ca impartaseste pe deplin pozitia exprimata de acesta, potrivit careia orice presiune asupra oricarei instante, fie ea constitutionala sau ordinara, in scopul influentarii deciziilor sale sau in orice alt scop, este absolut inadmisibila. De asemenea, ministerul pe care il conduc a aratat ca autoritatile guvernamentale romane nu fac si nu vor face niciun fel de exceptie de la respectarea cu strictete a principiului constitutional fundamental al statului de drept care este independenta justitiei sau a contenciosului constitutional, fiind extrem de important – asa cum arata si Presedintele Comisiei de la Venetia in declaratia sa – ca nicio presiune politica sa nu fie exercitata asupra judecatorilor.

De altfel, Prim-ministrul Romaniei, dl. Victor Ponta, a subliniat in mod repetat ca Guvernul roman va respecta intocmai deciziile Curtii Constitutionale si a lansat la data de 31 iulie 2012 un apel public catre toate partile politice implicate in actualul conflict politic generat de procedura de suspendare a Presedintelui Romaniei sa se abtina de la orice forma de presiune la adresa Curtii Constitutionale sau la adresa unor judecatori ai acestei institutii. In acest context, am luat nota cu regret de declaratia din data de 4 august 2012 a presedintelui suspendat al Romaniei, dl. Traian Basescu, potrivit careia solicitarea Curtii Constitutionale privind actualizarea listelor electorale dupa referendum "este ilegala', ceea ce, in opinia mea, poate fi considerata o clara forma de presiune la adresa independentei Curtii.

Am subliniat totodata, in luarea de pozitie de ieri a Ministerului Afacerilor Externe ca, in cazul, absolut regretabil, al unor amenintari impotriva integritatii judecatorilor, vor fi aplicate in modul cel mai strict si ferm prevederile legale corespunzatoare, in acest scop fiind esential ca acestea sa fie aduse imediat la cunostinta autoritatilor de resort. In egala masura, am reamintit faptul ca, in cazul amenintarilor la care a fost supusa doamna judecator al Curtii Constitutionale Aspazia Cojocaru, autoritatile competente ale statului au declansat prompt procedurile penale corespunzatoare si am exprimat speranta ca acestea se vor finaliza in cel mai scurt timp, iar faptuitorii vor suferi rigorile legii.

Fata de toate aceste elemente, si observand si faptul ca in cursul zilei de ieri a aparut in spatiul public un document care va este atribuit si care ar fi fost adresat unor inalti oficiali ai Consiliului Europei si ai Uniunii Europene, inclusiv presedintelui Comisiei de la Venetia (si care ar fi stat la baza declaratiei acestuia din 7 august 2012, va adresez respectoasa rugaminte de a ne confirma autenticitatea acestui document si a informatiilor incluse in acesta. In egala masura, in cazul in care raspunsul dumneavoastra este pozitiv, avand in vedere gravitatea deosebita a acuzatiilor privind amenintarile la adresa unui judecator al Curtii si a familiei acestuia, apreciez ca este imperios necesar ca toate informatiile relevante, conexe acestei situatii regretabile sa fie neintarziat aduse la cunostinta autoritatilor romane competente, pentru ca acestea sa fie in masura sa ia, de urgenta, masurile legale care se impun.

Reiterand faptul ca prezentul demers al Ministerului Afacerilor Externe se intemeiaza in modul cel mai strict pe atributiile sale reamintite mai sus, iar raspunsul dumneavoastra prompt este necesar pentru realizarea acestor competente legale de reprezentare externa a Romaniei, cu deplinul respect al independentei Curtii Constitutionale a Romaniei, va rog sa primiti, domnule Presedinte, asigurarea deosebitei mele consideratii.

Titus Corlatean

×