x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Top secret - S-a pus capat "scurgerilor de informatii"?!

Top secret - S-a pus capat "scurgerilor de informatii"?!

de Violeta Fotache    |    05 Ian 2007   •   00:00
Top secret - S-a pus capat "scurgerilor de informatii"?!

Pana la momentul finalizarii anchetei de catre procurori, nici o informatie despre cazul de spionaj si tradare in care au fost vehiculate numele ministrilor Zsolt Nagy si Codrut Seres nu va fi data publicitatii. Fiind un caz de siguranta nationala, s-a pus stampila "top secret" si asupra persoanelor care vor fi audiate, indiferent de calitatea lor.

Dosarul de spionaj si tradare in legatura cu unele privatizari, care a facut valva in ultima luna a anului trecut dupa ce mai multe informatii despre cauza au ajuns in posesia jurnalistilor, a intrat intr-o faza de "secretomanie".

TACERE. Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) au facut audieri in acest caz despre care reprezentantii mass-media nu au avut habar. Surse bine documentate au precizat pentru Jurnalul National ca intalniri intre anchetatori si diverse persoane ale caror declaratii sunt necesare aflarii adevarului au avut loc si in zilele libere. Potrivit surselor noastre, lista celor care pot da lamuriri este destul de lunga si contine si nume ale mai multor persoane din strainatate. Nici o informatie nu va fi data insa publicitatii pana la finalizarea anchetei, nici macar prin Biroul de presa. Din cate am aflat, audierile au continuat si ieri cu o persoana foarte importanta, insa Biroul de presa al Parchetului instantei supreme ne-a asigurat ca nu se intampla nimic in acest dosar.

De retinut ca "scurgerile de informatii" au fost incriminate si de seful statului, Traian Basescu, in cadrul ultimei sedinte a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de anul trecut, pe care a prezidat-o. Presedintele a afirmat ca justitia are o mare problema: judecarea oamenilor inainte de a ajunge in instante. "Este evident ca multi oameni sunt judecati inainte ca judecatorul sa fi citit dosarul… Sunt judecati public, executati public de multe ori…", a spus seful statului.

SI LA INSTANTA. Secretomania in acest caz a atins de fapt si instanta suprema, care luna trecuta a decis sa judece cu usile inchise recursurile impotriva arestarii declarate de cetatenii straini Stamen Stanchev, Vadim Benyatov Don si de fostii inalti functionari publici Dorinel Mucea si Mihai Donciu. Regula spune ca aceste sedinte sunt publice, dar instanta poate hotari altfel in cazuri exceptionale, cum ar fi aducerea de atingeri unor interese de stat, moralei, demnitatii sau vietii intime a unei persoane.

Cei patru sunt acuzati ca ar fi facut parte dintr-o grupare specializata in spionaj economic si ca ar fi folosit informatii confidentiale din domeniul marilor privatizari strategice, pentru a controla rezultatul unor licitatii. Pe langa ei a fost acuzat oficial si ex-ministrul Economiei, Codrut Seres, iar Comisia speciala pentru avizarea cercetarii privind raspunderea ministeriala nu a ajuns inca la o concluzie in cazul ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy. Toti cei arestati s-au declarat nevinovati, iar demnitarii au negat constant orice colaborare ilegala cu bulgarul Stamen Stanchev sau cu partenerii acestuia.
×
Subiecte în articol: observator