x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Topirea gheţarilor, posibil ireversibilă

Topirea gheţarilor, posibil ireversibilă

de Jurnalul National    |    30 Apr 2008   •   00:00

Gheţarii din zona arctică se to­pesc mai repede decît au prevăzut cercetătorii, apropiindu-se de un punct de la care “nu mai este cale de în­toarcere”, potrivit unui studiu pu­bli­­cat de Fondul Mondial pentru Na­tură

Gheţarii din zona arctică se to­pesc mai repede decît au prevăzut cercetătorii, apropiindu-se de un punct de la care “nu mai este cale de în­toarcere”, potrivit unui studiu pu­bli­­cat de Fondul Mondial pentru Na­tură (World Wildlife Fund). Calota glaciară a Groenlandei, al cărei vo­lum actual este estimat la 2,9 milioa­ne de metri cubi, şi a gheţurilor din Oceanul Arctic, cu un volum estimat la 4,4 milioane de metri cubi în septembrie 2007, sînt la cel mai scă­zut nivel, potrivit raportului WWF. Volumul gheţurilor din ocean a scăzut cu 39% faţă de volumul mediu înregistrat în perioada 1979-2000. “Schimbările observate în Arctica se produc la un ritm mult mai rapid decît s-a prevăzut” în raportul “Eva­luarea impactului schimbărilor clima­tice asupra Arcticii (Acia)”, publi­cat în 2005, şi în raportul rea­lizat de Grupul de experţi interguvernamentali asupra evoluţiei climei (GIEC) pe 2007, indică WWF.


FĂRĂ DE ÎNTOARCERE. Procesul de topire a calotei glaciare a Groenlandei şi a gheţurilor din Arc­tica este aproape de “un punct în care nu mai este cale de întoarcere”, dincolo de care situaţia va deveni ire­versibilă, este de părere orga­ni­zaţia internaţională, care a compilat cele mai recente studii asupra zonei nordice a globului. WWF şi-a publicat studiul cu ocazia unei conferinţe a Consiliului Arcticii, o organizaţie care reuneşte ţările nordice (SUA, Rusia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia). Conferinţa are loc joi, în insula Lofoten, Norvegia. Cercetătorii de la WWF au lan­sat un avertisment şi în privinţa dispariţiei urşilor polari din Canada, ţa­ră în care se găsesc 66% din aceste animale. “Vechile modele prezi­ceau că topirea gheţarilor din mări (nordului, n.r.) va duce la dispariţia anumitor populaţii de urşi polari pînă în 2050. Noile elemente indică faptul că dispariţia acestora ar putea avea loc mult mai devreme”, a spus Peter Ewins, directorul Departamentului de conservare a speciilor de la WWF-Canada. Comitetul pentru situaţia speciilor în pericol în Canada (COSEPAC) va analiza, vineri, recomandările guvernului asupra anumitor specii de animale, printre care şi urşii polari.

×
Subiecte în articol: verde!