x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traficantul de arme Shimon Naor, extrădat la Bucureşti

Traficantul de arme Shimon Naor, extrădat la Bucureşti

de Petru Zoltan    |    09 Mai 2010   •   00:00

Celebrul traficant de arme Simen Herscovici, alias Shimon Naor, fugit din România încă din anul 1999, a fost prins la Paris şi urmează să fie extrădat în România unde are de executat o pedeapsă de 11 ani închisoare pentru trafic de armament.



În urmă cu două zile pe adresa biroului Interpol de la Bucureşti a sosit un anunţ de la omologii francezi cu privire la arestarea, la data de 7 mai, a lui Simen Herscovici, cu dublă cetăţenie romană şi israeliană, de 60 de ani, urmărit internaţional din anul 2009. Autorităţile judiciare române au transmis, sâmbătă, părţii franceze, prin intermediul Biroului Naţional Interpol Bucureşti, traducerea mandatului european de arestare emis pe numele acestuia.  

În februarie 2006, Tribunalul Bucureşti a emis pe numele lui Simen Herscovici un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru săvărşirea infracţiunii de contrabandă cu armament, fiind condamnat la 11 ani închisoare. Israelianul, în calitate de asociat al unei societăţi comerciale a fost găsit vinovat că a falsificat mai multe documente de transport în care a trecut o altă destinaţie decât cea reală, obţinând astfel licenţă de export de armament şi muniţie. Armele au ajuns în mai multe ţări aflate sub embargo. Potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie, la data de 9 decembrie 1996, Shimon Naor a transportat o parte din arme cu un avion deţinut de celebrul traficant Victor Bout, având ca punct de plecare aeroportul militar Otopeni.

În anul 1999, Shimon Naor a căzut în plasa anchetatorilor care l-au arestat preventiv, dar a fost eliberat pe motive procedurale.  Dar, în octombrie 2009, în timp ce Shimon Naor îşi vedea nestingherit de afaceri prin Europa, autorităţile române l-au dibuit şi au emis un mandat european pe numele acestuia. După numai şapte luni, Shimon Naor a fost capturat de autorităţile franceze.  

×
Subiecte în articol: observator