x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu: "Oricare trăitor e dator cu un impozit"

Traian Băsescu: "Oricare trăitor e dator cu un impozit"

de Monica Iordache Apostol    |    12 Aug 2010   •   00:00
Traian Băsescu: "Oricare trăitor e dator cu un impozit"
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la postul public de radio că introducerea cotei unice de impozitare pe orice fel de venit i se pare o soluţie, pentru că "oricare trăitor într-o ţară este dator cu un impozit". Argumentul lui Traian Băsescu este acela că, în 2011, deficitul fondului de pensii va fi de 3,6 miliarde de euro.



"Asta înseamnă valoarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă", a spus el. Întrebat când va găsi Guvernul soluţiile, el a spus că şi public presează pentru acest lucru şi că este o chestiune de responsabilitate pentru ţară şi "să ai forţa să-ţi sacrifici voturile". "După mine, una din soluţiile corecte este introducerea impozitării, introducerea cotei unice pe orice fel de venit, indiferent că e pensie mică, mare, că e venit din activităţi culturale, drepturi de autor. Până la urmă, oricare trăitor într-o ţară este dator cu un impozit", a spus preşedintele Băsescu. Confruntat iar cu exemplul unui profesor care este plătit cu 927 lei pe lună, Traian Băsescu a ajuns la concluzia - culmea! - că un profesor este mai bine plătit decât şeful statului.

"Eu i-aş spune domnului profesor că dânsul are totuşi 16 ore pe săptămână, iar eu muncesc 16 ore pe zi. Dacă face socoteala la plata cu ora, s-ar putea să constate că e mai bine plătit decât mine pe oră", a spus şeful statului. "E adevărat că eu am salariul mare după 30 de ani de muncă. Toţi am avut salarii mici în anumite etape ale carierei. Toţi mai avem posibilitatea să mai căutăm un job, o jumătate de normă. Aşa e viaţa în capitalism şi trebuie să ne obişnuim să trăim cu sentimentul că primul responsabil de viaţa fiecăruia din noi este chiar el, şi nu statul. Statul creează un mediu mai bun sau mai rău", a spus Băsescu.

Insistenţa şefului statului pentru impozitarea pensiilor nu a rămas fără reacţii. Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, consideră că intenţia preşedintelui Băsescu de a impozita pensiile sub 1.000 lei reprezintă "o uriaşă eroare socială şi economică". "Sunt stupefiat de incompetenţa acestui preşedinte, care, se pare, chiar nu poate înţelege că reducerea constantă a veniturilor populaţiei şi impozitarea excesivă adâncesc criza. Noua sa ţintă, impozitarea pensiilor mici, va determina, dacă va fi aplicată, o catastrofă socială, economică şi umanitară: va fi pusă în discuţie însăşi supravieţuirea a patru milioane de români. Cu inflaţie galopantă, TVA crescută şi pensii reduse cu 16%, pensionarii cu venituri mici sunt practic condamnaţi la moarte prin înfometare.

Totodată, o diminuare semnificativă a cuantumului net al pensiilor ar reduce atât de drastic consumul, încât economia românească nu va mai avea nici o şansă să iasă din recesiune", a declarat senatorul PC. Şi purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a declarat că preşedintele este mai degrabă interesat să facă rost de resurse pentru a-şi plăti datoria din campania electorală. Moldovan a spus că este "total neavenit" ca preşedintele Traian Băsescu să insiste cu afirmaţii despre necesitatea impozitării pensiilor mici, după ce numărul populaţiei sărace din România s-a dublat.

×
Subiecte în articol: observator