x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tratat privind violenţa şi hărţuirea la locul de muncă

Tratat privind violenţa şi hărţuirea la locul de muncă

21 Iun 2019   •   17:07
Tratat privind violenţa şi hărţuirea la locul de muncă

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a adoptat vineri primul tratat internaţional privind violenţa şi hărţuirea la locul de muncă, transmite AFP.

OIM, organism din cadrul ONU, a inclus şi principiul sancţiunilor, dar nu s-a referit şi la problema minorităţilor sexuale, remarcă agenţia

Textul a fost adoptat după două săptămâni de dialog la Geneva, în cadrul reuniunii anuale a OIM. Elveţianul Jean-Jacques Elmiger, care a prezidat dezbaterile, a apreciat că este "un moment istoric".

"Imaginaţi-vă o lume a muncii fără violenţă şi hărţuire. Asta e ceea ce comisia normativă privind violenţa şi hărţuirea în lumea muncii nu doar că şi-a imaginat, dar a şi abordat cel mai mult, ca să devină realitate", le-a spus delegaţilor - reprezentanţi ai guvernelor, angajatorilor şi sindicatelor din 187 de state - preşedintele comisiei, Rakesh Patry, înaintea adoptării convenţiei.

Tratatul se aplică atât în spaţiile publice, cât şi în cele private care sunt folosite ca locuri de muncă, precum şi pe durata deplasării între domiciliu şi locul de muncă.

Convenţia va fi obligatorie doar pentru statele care o ratifică. Acestea trebuie să adopte politici de sensibilizare şi legi pentru interzicerea violenţei şi a hărţuirii în relaţiile de muncă, să creeze mecanisme de control şi să prevadă sancţiuni. Legislaţia trebuie să garanteze dreptul angajaţilor de a se retrage "fără a suferi represalii" din situaţii în care consideră că există "un pericol iminent şi grav pentru viaţa, sănătatea sau securitatea lor, din cauza violenţei şi hărţuirii".

În document se recunoaşte că violenţa şi hărţuirea "afectează în mod disproporţionat femeile şi fetele" şi că sunt de asemenea mai frecvent vizate "alte persoane aparţinând unuia sau mai multor grupuri vulnerabile", care nu sunt însă precizate.

Alana Matheson, reprezentantă a angajatorilor în comisia care a redactat convenţia, a subliniat dezamăgirea faţă de omisiunea unei referiri directe la homosexuali, bisexuali, transsexuali şi alte minorităţi. O sursă apropiată de negocieri a declarat pentru AFP că unele ţări africane nu au dorit astfel de precizări.

Clarke Walker, reprezentantă a angajaţilor, a apreciat că tratatul "va da speranţe pentru milioane de angajaţi". "Fără să lase pe nimeni pe dinafară, convenţia adoptă o abordare cuprinzătoare, care extinde protecţia asupra tuturor angajaţilor, indiferent de statutul lor contractual", a declarat ea cu lacrimi în ochi, înainte de a fi ovaţionată de adunarea OIM.AGERPRES

×
Subiecte în articol: tratat violenta hărtuirea