Doar un sfert din şcolile, liceele, colegiile şi grădiniţele din Româ¬nia beneficiază de un paznic, se arată într-o evaluare realizată de Poliţia Română cu ocazia începu¬tului de an şcolar. Ceva mai mult de o treime din unităţile şcolare dispun de camere video de supraveghere. Decizia de a angaja un paznic o ia fiecare scoala in parte.
În România există 20.070 de şcoli, colegii, licee şi grădiniţe, dintre care doar 5.170 au un paznic, reiese din datele furnizate de Poliţia Română. De asemenea, numai 7.812 şcoli (39%) au montate camere video de supraveghere. Potrivit legii privind siguranţa în şcoli, unităţile de învăţământ preuniversitar nu au obligaţia de a avea un gard de protecţie şi nici de a asigura paza în unitate. Decizia de a avea un paznic sau o altă formă de asigurare a siguranţei este luată de fiecare şcoală în parte, alături de comitetul de părinţi. De multe ori, şcolile cu buget mic aleg să nu asigure niciun fel de pază. Acest lucru face ca unităţile de învăţământ din mediul urban, cu bugete mai mari, să fie mai avantajate decât cele din mediul rural. Astfel, din cele 5.170 de unităţi şcolare cu pază umană, 3.606 sunt din mediul urban, iar 1.561 din mediul rural. În ceea ce priveşte şcolile dotate cu sisteme de supraveghere video, 4.006 sunt din mediul urban şi 3.807 din mediul rural, asta în condiţiile în care majoritatea şcolilor din România (14.003) sunt la ţară şi doar 6.067 sunt la oraş. Pentru a asigura siguranţa în şcoli, Poliţia Română a anunţat că va între¬prinde acţiuni educative şi va verifica în mod periodic modul în care se face supravegherea în unităţile şcolare.
Un proiect menit să reglementeze siguranţa în şcoli a fost respins, recent, în Parlament. În schimb, deputaţii au adus o serie de amendamente actualei legi 35/2007, noile măsuri privind siguranţa în unităţile de învăţământ preuniversitar urmând să fie implementate abia in emesrul oi. ucureti s-a introdus „nomenclatorul actelor de violenţă”, în care vor fi notate bătăile din şcoli.