x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei sferturi dintre români vorbesc o limbă străină

Trei sferturi dintre români vorbesc o limbă străină

26 Sep 2013   •   18:47
Trei sferturi dintre români vorbesc o limbă străină

 Trei sferturi dintre românii cu vârste între 25 şi 64 de ani susţin că vorbesc cel puţin o limbă străină, în condiţiile în care media UE este de 66%, arată un sondaj Eurostat. Proporţia românilor care susţin că vorbesc cel puţin o limbă străină este mult mai mare decât a bulgarilor (39%) sau a ungurilor (37%), care se află de altfel pe ultimele locuri în UE din acest punct de vedere, dar este şi peste cele din Italia (60%), Franţa (59%) sau Spania (51%).

Pe primele locuri la acest criteriu se află Luxemburg (99%, majoritar germană), Lituania (97%, rusă), Letonia (95%, rusă), Danemarca (94%, engleză), Slovenia (engleză) şi Suedia (92%, engleză), iar România este pe locul 14.

Cea mai cunoscută limbă în România este engleza, pe care 17% dintre vorbitori susţin că o cunosc foarte bine, 32% bine şi 52% rezonabil, proporţie mai mare doar în Italia (64%). De asemenea, doar nemţii (16%), francezii (13%) şi italienii (10%), afirmă într-o proporţie mai mică decât românii că vorbesc foarte bine limba engleză, arată sondajul Eurostat, preluat de Agerpres.ro.

În România 72% dintre copiii din ciclurile primar şi gimnazial studiază engleza ca primă limbă străină, iar 51% franceza. Practic, numai Luxemburgul devansează România la această categorie de vârstă, cu 90% din elevi studiind franceza ca limbă secundară, însă franceza este una dintre cele trei limbi oficiale în Marele Ducat.

La Bruxelles s-a sărbătorit astăzi Ziua europeană a limbilor.


×