x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei sute de mii de euro pentru că a fost torturat de comunişti

Trei sute de mii de euro pentru că a fost torturat de comunişti

de Ovidiu Ciutescu    |    03 Dec 2008   •   00:00
Trei sute de mii de euro pentru că a fost torturat de comunişti

Timişoreanul Vasile Cosma, în vârstă de 86 de ani, va primi de la statul român despăgubiri în valoare de 300.000 de euro. Octogenarul va încasa acestă sumă pentru că a făcut şase ani de închisoare, imediat după abdicarea fostului suveran al României, Mihai I, fiind considerat de noul regim comunist un individ periculos.



Apărătorul lui Vasile Cosma, avocatul Florin Kovacs, a declarat, miercuri, presei că fiecare zi de tortură costă statul român câte 177 de euro. “Curtea de Apel Timişoara a pronunţat o sentinţă definitivă, prin care Vasile Cosma va fi despăgubit cu echivalentul a 300.000 de euro, suma reprezentând daune morale şi materiale pe care le-a suferit victima, începând cu data de 3 decembrie 1947”, a spus Kovacs, citat de Agerpres.

Calvarul bătrânului a început în noaptea de 3 decembrie 1947, pe când era la un prieten din Baia Mare, la schi. După miezul nopţii, trei bărbaţi de la Siguranţă i-au ridicat pe cei doi, consideraţi periculoşi pentru că făcuseră parte din prima promoţie de paraşutişti instruiţi de Armată în domeniul spionajului şi sabotajului inamic, pe vremea când inamicii erau ruşii. A fost eliberat pe 27 august 1953. Fără a fi judecat sau condamnat, Vasile Cosma a fost torturat cinci luni în arestul Securităţii, pentru a-l obliga să recunoască faptul că voia să submineze puterea de stat, după care a fost mutat la muncă forţată la canalul Midia-Năvodari. În carceră, l-a cunoscut pe Corneliu Coposu.

Cosma a început procesul cu statul român în urmă cu 5 ani, iar Tribunalul Timiş a stabilit că are drept la despăgubiri. A urmat recursul, pe care l-a câştigat la Curtea de Apel. Mai bine de jumătate din banii obţinuţi i-ar fi însă necesari pentru operaţie, deoarece, în urma bătăilor primite în carceră, i-a fost distrusă coloana vertebrală, lichidul cefalo-rahidian nu mai poate circula normal, iar bătrânul este tot timpul ameţit, neputând să meargă singur pe stradă.

×
Subiecte în articol: observator