x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Turista blocată pe vârful Cozia a fost recuperată. Salvamontiștii au reuşit să o salveze după o operaţiune de 12 ore

Turista blocată pe vârful Cozia a fost recuperată. Salvamontiștii au reuşit să o salveze după o operaţiune de 12 ore

27 Ian 2014   •   23:01
Turista blocată pe vârful Cozia a fost recuperată. Salvamontiștii au reuşit să o salveze după o operaţiune de 12 ore
Sursa foto: Turista blocată pe vârful Cozia a fost recuperată. Salvamontiștii au reuşit să o salveze după o operaţiune de 12 ore

O turistă de 62 de ani rămasă izolată pe vârful Cozia a fost recuperată luni seara de salvamontiștii vâlceni după o operațiune care a durat nu mai puțin de 12 ore, a anunțat șeful serviciului, Mircea Lera.

El a spus că femeia a fost dusă la Mănăstirea Turnu. ''Operațiunea a fost destul de dificilă dat fiind și faptul că a fost noapte, dar și zăpada destul de mare'', a explicat Lera.

Salvamontistul a făcut un apel la turiști cerându-le ca în această săptămână să nu se aventureze pe trasee de munte. ''Se anunță zăpezi și avalanșe, drumurile sunt inaccesibile, iar salvarea ar fi extrem de dificilă", a precizat Mircea Lera.

Operațiunea de salvare a femeii a început în jurul orei 10, salvamontiști alegând o potecă de munte în partea de nord-vest a versantului, restul drumurilor de acces spre vârful Cozia fiind blocate de nămeți sau copaci căzuți.

"Ne-a luat șase ore urcatul, zăpada este de peste 1, 2 m. Din fericire, turista a ascultat sfaturile noastre și nu a părăsit cabana, situată la 1600 m. Acolo situația este dezastruoasă, nu există curent, toate drumurile de acces sunt blocate de zăpadă, de arbori căzuți, iar vremea se înrăutățește. Se înaintează greu. (...) Am discutat cu doamna încă de sâmbătă, când a preferat să rămână la cabană, dar acum ni s-a solicitat ajutorul. Se anunță căderi de zăpadă pentru următoarele zile. (...) Salvamontiștii au urcat pe poteca de munte, se înaintează anevoios, pe partea nord-vestică a versantului", declara Lera luni după-amiază.

Salvamontiștii vâlceni au mai fost solicitați în aceste zile să intervină pentru a recupera mai mulți muncitori forestieri care rămăseseră blocați în Munții Căpățânii.

×