x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ucraina apreciază sprijinul părţii române pe plan internaţional. 2015 va fi un an al apropierii între cele două ţări

Ucraina apreciază sprijinul părţii române pe plan internaţional. 2015 va fi un an al apropierii între cele două ţări

23 Dec 2014   •   19:45
Ucraina apreciază sprijinul părţii române pe plan internaţional. 2015 va fi un an al apropierii între cele două ţări

Ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer, afirmă, într-un mesaj de felicitare pentru poporul român, că ţara sa apreciază “sprijinul părţii române pe plan internaţional” şi susţine că 2015 va fi un an al apropierii în continuare a celor două ţări.

“Apreciem sprijinul părţii române pe plan internaţional. Unanimitatea demonstrată de către reprezentanţii statului român în cadrul organizaţiilor internaţionale, inclusiv în instituţiile UE şi NATO, în timpul analizei şi pentru luarea măsurilor cu privire la sprijinul Ucrainei, protejarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale, urmărirea penală a agresorului determină ucrainenii să aibă un sentiment de recunoştinţă sinceră”, declară diplomatul ucrainean, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, ratificarea de către România în această vară, prima dintre ţările Uniunii Europene, a Acordului de asociere între Ucraina şi UE a fost un punct de cotitură în relaţiile bilaterale dintre cele două ţări.

“Ratificarea de către România în această vară, prima dintre ţările Uniunii Europene, a Acordului de asociere între Ucraina şi UE a fost un punct de cotitură în adevăratul sens al cuvântului, când neîncrederea, resentimentele istorice vechi, care planau ca o umbră asupra relaţiilor noastre bilaterale, în cele din urmă au dat cale simpatiei reciproce şi dorinţei de a dezvolta parteneriatul reciproc avantajos”, susţine ambasadorul.

În opinia acestuia, “evenimentele tragice din acest an şi, în acelaşi timp, eroice din statul ucrainean au spulberat multe mituri şi speculaţii, în special în jurul temei minorităţii române din Ucraina”.

“Românii din Ucraina, împreună cu alţi cetăţeni ai statului nostru - ucraineni, ruşi, tătari din Crimeea, polonezi, evrei, etc., au luat în apărare independenţa şi suveranitatea ţării. Voluntarii din zonele dens populate de români în Ucraina au devenit un exemplu de curaj şi altruism în timpul misiunilor de luptă în cadrul acţiunilor militare care se desfăşoară în estul Ucrainei”, declară Bauer.

În mesaj, ambasadorul Ucrainei face referire şi la protecţia limbilor minoritare în Ucraina. “Aş dori să spun câteva cuvinte despre astfel de chestiuni cum ar fi protecţia limbilor minoritare în Ucraina: anume buna cunoaştere de către cetăţenii ucraineni, în special din rândul reprezentanţilor minorităţilor naţionale, a mai multor limbi permite ţării noastre să reziste în mod eficient în războiul informaţional de durată purtat împotriva noastră de către propagandiştii de la Moscova. Prin urmare, protejarea şi asigurarea dezvoltării limbilor minoritare nu este numai datoria noastră ca ţară europeană democratică, dar şi interesul nostru naţional, mijloacele de comunicare cu lumea exterioară şi transmiterea adevărului despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina”, susţine diplomatul.

El mulţumeşte “pentru o cooperare activă” colegilor de la Ministerul Afacerilor Externe al României, cu care în cursul anului care trece, a desfăşurat multe întâlniri şi consultări şi a pus “o bază solidă pentru un dialog bilateral pentru perioada ce urmează”.

“În numele Ucrainei şi al poporului ucrainean felicit toţi cetăţenii români de sărbătoarea luminoasă de Crăciun şi de Anul Nou. (...) Sunt convins că anul viitor va fi un an al apropierii în continuare a ţărilor şi popoarelor noastre. Vă doresc tuturor fericire, pace şi numai bine. La Mulţi Ani, România! Crăciun Fericit!”, se mai arată în mesajul ambasadorului Ucrainei în România, Teofil Bauer.

×