x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Udrea vrea reabilitarea cu forţa a faţadelor

Udrea vrea reabilitarea cu forţa a faţadelor

de Elena Stan    |    25 Noi 2010   •   20:42

Ministerul Justiţiei are obiecţii legate de dreptul de proprietate din proiectul de HG privind reabilitarea faţadelor clădirilor, proiect iniţiat de Mi­nisterul Dezvoltării Regionale şi Tu­rismului (MDRT). Autorităţile pu­blice locale vor putea reabilita faţadele clădirilor private din bugetul propriu, urmând să recupereze banii de la proprietari, inclusiv prin executare silită, potrivit proiectului.

„Am trimis proiectul privind re­a­bi­litarea faţadelor în circuitul de avi­zare externă, în afara ministerului, şi am primit câteva obiecţii de la Mi­nis­terul Justiţiei, pe care încercăm să le integrăm. Credem că până miercu­rea viitoare proiectul îşi va primi toate avizele”, a spus Elena Udrea, minis­trul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Udrea susţine că proprietarii au şi obligaţii, nu numai drepturi.

„Ministerul Justiţiei a obiectat legat de limitele dreptului de proprie­tate. Există o înţelegere, zic eu, restrictivă a conceptului de drept de pro­prie­tate în acest moment sau o concepţie restrictivă legat de limitele dreptului de proprietate. Trebuie justificată nevoia ca în situaţia în care proprietarul nu doreşte sau nu poate să îşi reabiliteze faţada din resurse proprii să poată să intervină autoritatea publică locală şi să facă acest lucru. Asta se întâmplă în toate ca­pitalele europene şi, sigur, trebuie să se poată întâmpla şi în Bucureşti, pentru că, pe lângă dreptul meu de proprietar asupra unui imobil, am şi obligaţii ca proprietar, dar există şi dreptul locuitorului unui oraş, unei comunităţi de a beneficia de un peisaj curat, de un mediu sănătos, pentru că de multe ori aceste clădiri sunt insalubre şi poate fi un pericol pentru cei care trec pe lângă ele”, a spus Elena Udrea.

Săptămâna trecută, Şerban Ţi­gă­naş, preşedintele Ordinului Ar­hi­tecţilor din România, a afirmat că arhitecţii au rezerve privind aplicarea proiectului de lege privind reabi­litarea faţadelor. „Oamenii vor recidiva, nu-i poţi obliga să-şi reabiliteze faţadele sub presiunea amenzii”, a explicat Ţigănaş.

×
Subiecte în articol: observator