x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Uite-asa moare taranul cu dreptatea-n mana

Uite-asa moare taranul cu dreptatea-n mana

de Paul Ciurari    |    12 Dec 2011   •   17:03
Uite-asa moare taranul cu dreptatea-n mana

Singura lui vina a fost ca era sucevean si pe deasupra taran cinstit. Politia din Vaslui i-a confiscat grauntele si masina abuziv, iar cei de la Finante i le-au vandut in acelasi fel, desi procesul verbal de confiscare a fost anulat definitiv si irevocabil de instanta. Cand a venit cu dreptatea in mana de la judecatori, a fost plimbat 'de la Ana la Caiafa' intre IPJ Vaslui si Directia Judeteana a Finantelor Publice si nimeni nu l-a putut lamuri cum de i-au fost vandute bunurile si de ce au fost subevaluate. Asta pentru ca acum autoritatile vasluiene vor sa-l despagubeasca cu doar 1.800 de lei.

Stelica Buzec, din Valea Moldovei, judetul Suceava, a tot fost urmarit de ghinioane in acest an. In luna iulie a.c., a plecat in Vaslui pentru a face troc cu produsele agricole pe care le recoltase din greu. S-a dus cu 1500 de kilograme de cartofi, pe care i-a schimbat cu 2.800 de kilograme de porumb, de care avea nevoie pentru hrana animalelor. Marfa a incarcat-o in autoutilitara sa personala si a plecat inapoi spre casa.

'Cand m-am pornit spre Suceava, pe raza municipiului Vasului, am fost oprit de un echipaj de politie. Mi s-a solicitat certificatul de producator si i-am explicat agentului ca este la Primaria Valea Moldovei, vizat pe trimestru III al anului, numai ca nu l-am putut ridica inainte de a pleca. L-am rugat in toate felurile pe agentul din Vaslui sa dea un telefon la primarie si sa obtina confirmarea ca sunt in regula, insa nici nu a vrut sa auda. Mai ales cand a vazut ca sunt din Suceava, a fost hotarat sa ma sanctioneze', ne-a povestit Stelica Buzec.

Astfel, politistul Andrei Tirol din cadrul IPJ Vaslui a scris un proces verbal in urma caruia i-a aplicat lui Buzec o amenda de 3.000 de lei si ca masura complementara i-a confiscat cerealele si mijlocul de transport. Pe acel proces verbal era scris ca s-a constatat 'transportul in scopul comercializarii', desi masina a fost oprita in trafic si nu exista nici un indiciu in acest sens.

Conform reglementarilor in vigoare, un producator agricol trebuie sa aiba asupra sa certificatul de producator, insa pentru lipsa acestuia la momentul controlului putea primi cel mult o amenda.

De altfel, certificatul de producator care atesta legalitatea transportului figura la Primaria Valea Moldovei incepand cu data de 18 iulie, cu o zi inainte ca barbatul sa fie tras pe dreapta de politie. Pagubitul sustine ca primarul nu a fost de gasit atunci cand el a plecat la Vaslui, ca sa-si ia hartia de la el, insa avea asupra sa un certificat mai vechi.

Stelica Buzec si-a angajat un avocat si a dat in judecata Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui. Dupa fix trei luni de zile Judecatoria Vaslui i-a dat dreptate suceveanului si a anulat procesul verbal si sanctiunile aplicate de acesta. Hotararea a ramas definitiva si irevocabila, cei de la IPJ Vaslui neatacand-o cu recurs.

Cu dreptatea in mana si cu masina vanduta de autoritatile statului
Luni de dimineata Stelian Buzec s-a dus la usa politiei din Vaslui sa-si ceara inapoi masina si grauntele. Inca de la poarta a fost luat peste picior si expediat rapid. 'Am mers la politie cu hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila. M-au pus sa fac o cerere catre domnul comandant, dupa care mi-au spus ca agentul Tirol este in concediu si ca nu se poate face nimic. Dupa putin timp a aparut el (n.a. agentul constatator) si mi-a spus ca vrea sa vada ce acte am dupa care mi-a spus ca trebuie sa ma duc la finante', a povestit pagubitul.

Si-a luat actele si s-a dus la Directia Judeteana a Finantelor Publice unde a fost trimis intr-un birou in care cu acelasi ton plictisit i s-a spus scurt: ' masina a fost vanduta! Asa ni s-a dat de la politie si la a treia licitatie, pe 26 august am vandut-o', ne-a mai povestit Stelica Buzec.

I-au spus ca il vor despagubi cu 1800 de lei, suma cu care s-a vandut autoutilitara si cu 40 de bani pentru fiecare kilogram de graunte. Buzec nu vrea sa auda nici in ruptul capului de aceste sume, el isi vrea masina si marfa inapoi si a subliniat ca a cumparat autoutilitara cu 2000 de euro.

I-am contactat pe cei de la IPJ Vaslui care au aruncat pisica rapid peste gard la cei de la finante. 'Masina a fost indisponibilizata conform OUG 12/ 2006, iar conform OUG 14/ 2007 a fost predata Directiei de Finante', ne-a declarat ag. Loredana David, purtatoarea de cuvant a Inspectoratului de Politie Vaslui. Cat despre modul in care au fost confiscate bunurile taranului, tac toti ca mortu-n papusoi. Directoarea adjuncta a DJFP Vaslui, Corina Campeanu a declarat ca autoturismul a fost evaluat la 1500 de lei si a fost vandut la licitatie de abia la cea de-a treia strigare. Doamna director a subliniat si ea ca Stelica Buzec va fi despagubit, insa cu suma cu care a fost evaluata masina si vanduta prin licitatie.

Toti ignora insa ca nu aveau voie pur si simplu sa faca nimic cu masina si cerealele respective, procesul verbal fiind suspendat de drept din momentul in care barbatul l-a contestat in instanta. O eroare, o neglijenta, sau pur si simplu cineva a vrut sa cumpere duba la un pret de nimic?

Povestea incredibila a lui Stelica Buzec este departe de a se fi terminat. Urmeaza sa se judece din nou cu institutiile statului si intentioneaza sa ceara si alte despagubiri pentru perioada in care nu a putut sa foloseasca autoutilitara.

×