x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un Balcic al literelor romăne

Un Balcic al literelor romăne

de Tudor Cires    |    26 Aug 2007   •   00:00
Un Balcic al literelor romăne
Sursa foto: Christian Silva/

Ieri seară, la Mangalia, Tărgul Estival de Carte şi-a anunţat laureaţii. Desfăşurat sub deviza "Romănia citeşte", tărgul işi inchide azi porţile.

Ieri seară, la Mangalia, Tărgul Estival de Carte şi-a anunţat laureaţii. Desfăşurat sub deviza "Romănia citeşte", tărgul işi inchide azi porţile.

Acordate pentru prima dată in istoria celor douăsprezece ediţii, Premiul Tărgului Estival de Carte (in valoare de 1.000 de euro) şi Trofeul "Alexandru Condeescu" au revenit anul acesta criticului şi istoricului literar Alex. Ştefănescu, pentru volumul său "Istoria literaturii romăne contemporane. 1941-2000", apărut la Editura Maşina de Scris, in anul 2006. "In chip cu totul excepţional, anul acesta am acordat şi un al doilea trofeu, care a recompensat eforturile primarului Mangaliei, Zanfir Iorguş, pentru ca acest tărg de carte să existe pe Litoral", ne-a declarat poetul Gheorghe Todor, iniţiatorul şi managerul evenimentului editorial care i-a provocat pe romăni la lectură timp de aproape două luni (intre 8 iulie şi 26 august).

IN MEMORIAM. Ca şi in urmă cu o săptămănă, cănd la Mangalia avea loc vernisajul Expoziţiei de caricatură "Odă la Vodă", semnată de Ion Barbu ("cel care ţine, la Petrila, periferia culturală a Europei", cum il definea in căteva cuvinte Gheorghe Todor), evenimentul de aseară a debutat cu un minut de reculegere in memoria celor doi mari dispăruţi ai culturii romăne: actorul Florian Pittiş şi istoricul literar Alexandru Condeescu. "Am ţinut să dau trofeului numele bunului meu prieten şi colaborator Alexandru Condeescu, pentru că, practic, ideea acordării acestui premiu a venit de la el, intr-una dintre lungile noastre discuţii de noapte, chiar aici, la tărg. Cu el şi cu Muzeul Literaturii Romăne am organizat şi primele patru ediţii ale Tărgului Estival de Carte. Ne-a legat o prietenie frumoasă, caldă, o prietenie puternică... Am mai vrut să dau numele lui acestui trofeu şi pentru că el a fost cel care a dat, intr-un interviu, cea mai frumoasă definiţie pentru ceea ce se intămplă aici, la Mangalia. Spunea Alexandru: «In timpul tărgului, Mangalia este un Balcic al literaturii romăne, in zilele fierbinţi de vară»". Seara de ieri s-a incheiat cu un concert al trupei Pontice, dedicat de asemenea memoriei lui Alexandru Condeescu şi a lui Florian Pittiş.

"Revin la o idee mai veche a mea, cu care l-am «pisat» pe primar ani de zile: infiinţarea unui centru muzeal al Mangaliei, care să cuprindă obligatoriu şi un muzeu al cărţii (personal, am material căt să umplu trei muzee)"

Gheorghe Todor ,scriitor şi manager al tărgului de carte

×
Subiecte în articol: observator