x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un copil, a doua oară in transplant de ficat

Un copil, a doua oară in transplant de ficat

de Magda Marincovici    |    24 Sep 2007   •   00:00
Un copil, a doua oară in transplant de ficat
Sursa foto: Gabi Boholt/

Andrei Dumitru, in vărstă de 11 ani, a fost supus celui de-al doilea transplant de ficat. Intervenţia chirurgicală de retransplantare de ficat intreg a fost efectuată ieri, la Institutul Clinic Fundeni, de o echipă de medici coordonată de profesorul doctor Irinel Popescu. "Operaţia de retransplant este mult mai dificilă decăt transplantul primar", spune prof. dr Irinel Popescu, coordonatorul echipei de medici. Anestezia generală a fost asigurată de prof. dr Dan Tulbure, şeful Clinicii ATI Fundeni.


Andrei este din Ploieşti şi a suferit primul transplant in urmă cu doi ani, intervenţie efectuată tot de prof. dr Irinel Popescu. Atunci, Andrei primea o porţiune de ficat chiar de la mama sa. Pentru Andrei, diagnosticat cu o boală rară cu caracter genetic, transplantul era ultima soluţie. Totuşi, in timp, ficatul s-a deteriorat, iar medicii au decis că Andrei are nevoie de un nou transplant. Şi acest lucru a fost posibil ieri, graţie gestului minunat al unor părinţi din Cluj-Napoca, care şi-au pierdut fiica intr-un accident rutier. A fost o recoltare multiorgan de ficat şi rinichi. Transplantul de rinichi are loc la Centrul Universitar din Cluj-Napoca de către prof. dr Mihai Lucan.


In cazul lui Andrei a fost chiar un miracol, deoarece, aşa cum remarca inainte de operaţie prof. dr Irinel Popescu, "foarte rar avem un donator copil, cu vărsta şi cu aceeaşi grupă sanguină identice cu cele ale primitorului".
finanŢare.

Este al 19-lea transplant efectuat de la inceputul anului, in timp ce in 2006, au fost realizate 20 de transplanturi. "Am inceput să funcţionăm la parametri europeni şi ca număr, şi ca rezultate. Cu certitudine anul acesta vom depăşi cele 25 de transplanturi pe care Ministerul Sănătaţii a acceptat să le finanţeze, iar dacă vom depăşi acest număr vom solicita suplimentarea fondurilor", precizează prof. dr Irinel Popescu.

×
Subiecte în articol: observator Prof. dr. Irinel Popescu