Minele din judetul Maramures, inchise in anul 2007, reprezinta inca un potential industrial, dar si unul turistic care ar putea fi exploatat, crede vicepresedintele Comisiei de Afaceri Externe, Justitie si Drepturi Cetatenesti a PDL, pentru regiunea de Nord-Vest, Felician Cernesetan.
Potrivit acestuia, fostele mine aflate in patrimoniul companiei miniere Remin - Baia Mare ar putea fi introduse in circuitul turistic.
'Exista cateva mine situate in apropierea municipiului Baia Mare, mine care ar putea fi cu usurinta adaptate turismului. Totul e ca administratia sa doreasca un asemenea lucru. Aceste mine au un asemenea potential care trebuie exploatat. In Ungaria o mina a fost transformata intr-un parc acvatic unde se poate circula cu barca, dar se pot face si scufundari, desigur in conditii de siguranta. Eu cred ca si intr-o mina din Maramures se poate amenaja un asemenea parc. O asemenea investitie ar revigora turismul din zona montana, iar agropensiunile ar avea un atu in plus', a declarat Felician Cernesetan.
Transformarea unei mine in parca acvatic poate fi realizata in conditii de maxima securitate prin amenjarea unor galerii, iluminarea feerica a spatiilor subterane si inundare cu apa a zonelor turistice.
Un fost angajat din domeniul minier Liviu Bechis a precizat ca pe langa amenajarea unui parc acvatic, unele mine ar putea fi transformate in muzee tematice industriei mineritului.
Compania Nationala Miniera 'Remin' Baia Mare a avut in portofoliu 45 de mine si perimetre miniere, acum inchise sau aflate in diverse stadii de conservare. (Agerpres)