x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un localnic din Sovata a ridicat în curtea sa o statuie scriitorului Wass Albert. Vezi reacţia poliţiei

Un localnic din Sovata a ridicat în curtea sa o statuie scriitorului Wass Albert. Vezi reacţia poliţiei

12 Iun 2014   •   14:54
Un localnic din Sovata a ridicat în curtea sa o statuie scriitorului Wass Albert. Vezi reacţia poliţiei

Duminică după-amiază a fost dezvelit bustul scriitorului maghiar Wass Albert pe proprietatea privată a lui Toth Ferenc din Sovata (jud.Mureş). Bărbatului nu i-a pasat că Wass este în continuare considerat criminal de război de către justiţia din România, iar răspândirea cultului său reprezintă o infracţiune. „Lui Wass Albert i s-a ridicat o statuie pe un teren privat din Sovata, fiindcă statul român interzice acest lucru pe domeniul public, considerându-l criminal de război”, scrie kronika.ro. „Comemorăm o personalitate de o mare valoare literară, care, prin operele sale, se înscrie în rândul marilor scriitori ai lumii”, a subliniat la faţa locului artistul Kozsik Jozsef din Târgu-Mureş. 

La eveniment au participat mai mulţi membri ai organizaţiei HVIM (Tinerii Maghiari din cele 64 de Comitate), simpatizanţi ai Jobbik din Târgu-Mureş, dar şi pelerini din Ungaria care se întorceau de la ceremonia de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc. „Autorităţile române tratează maghiarii ca pe nişte cetăţeni colonizaţi şi de rang inferior. Wass Albert este criminal de război doar în România, deşi autorităţile americane l-au găsit nevinovat, iar fiul său şi-a absolvit studiile la Academia Militară West Point din SUA”, a completat preotul reformat Bartha Jozsef.

Toth Ferenc, proprietarul terenului pe care se află statuia, a subliniat că dorinţa sa este ca autorităţile locale să mute statuia pe domeniul public. Mai mult, el intenţionează în viitor să găzduiască şi o statuie a amiralului Horthy Miklos. Bărbatul a ieşit în evidenţă în urmă cu patru ani, când la festivitatea de 15 martie, a arborat un steag secuiesc pe clădirea Primăriei Sovata şi l-a păzit mai multe zile cu un topor.

Localnicul din Sovata a informat joi portalul erdely.ma că în cursul dimineţii a fost vizitat de câţiva agenţi de poliţie, care i-au percheziţionat locuinţa şi i-au confiscat statuia. Mai mult, el a fost citat pentru data de 24 iunie la Poliţia Târgu-Mureş, unde urmează să fie audiat. (I.D)

×