x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un sistem care a împins doi copii la sinucidere

Un sistem care a împins doi copii la sinucidere

de Diana Scarlat    |    08 Dec 2015   •   16:06
Un sistem care a împins doi copii la sinucidere

Doi adolescenţi din centrul de plasament de la Craiova s-au sinucis la sfârşitul săptămânii trecute, iar conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului susţine că nu are nimic să-şi reproşeze. În acelaşi timp, angajaţii Direcţiei acuză conducerea DGASPC de situaţia tragică, spunând că au mai existat situaţii de abuz muşamalizate de director. Interdicţiile impuse celor doi tineri i-ar fi împins către sinucidere şi nimeni nu a luat vreo măsură.

Angajaţii DGASPC Dolj care-i cunoşteau pe cei doi adolescenţi care şi-au pus capăt zilelor la sfârşitul săptămânii trecute susţin că fetei de 13 ani i s-a interzis să mai ia legătura cu mama adoptivă - asistent maternal care o crescuse de la vârsta de şapte luni. Fetei i s-ar fi confiscat telefonul mobil, cu puţin timp înainte ca aceasta să se sinucidă. Mai mult, băiatul de 18 ani, prieten cu adolescenta, şi-a pus capăt zilelor după ce i s-ar fi interzis să meargă la înmormântarea fetei. Directorul DGASPC susţine, însă, că nu cunoştea problemele celor doi tineri, dar şi că nu se simte vinovat, pentru că a luat toate măsurile necesare pentru evitarea unor tragedii de acest fel. „La nivelul instituţiei nu avem motive să ne simţim vinovaţi. Până în prezent nu a fost suspendat niciun angajat. Asistentul maternal nu a formulat nicio cerere de acordare a plasamentului pentru Cristina (adolescenta care s-a sinucis, n.r.), după ce a câştigat în instanţă procesul împotriva Direcţiei. A păstrat legătura cu fata, Cristina a fost lăsată în învoire de câte ori a vrut să se ducă acolo”, a declarat directorul DGASPC, Florin Stancu, într-o conferinţă de presă. Nu acelaşi lucru spun, sub protecţia anonimatului, angajaţii Direcţiei. „Au luat fata din plasament, pe motiv că avea mama adoptivă hepatita C. Femeia s-a judecat cu Direcţia, a demonstrat în instanţă că a fost o eroare medicală şi a câştigat procesul, dar Direcţia nu a vrut să-i dea copilul înapoi. Nu îi mai dădeau voie să o vadă şi i-au confiscat copilului telefonul mobil, după ce fata a plecat acum două săptămâni să-şi viziteze mama adoptivă”, spune un angajat al centrului de plasament de la Craiova.

Asistenţii sociali care-i cunoşteau pe cei doi adolescenţi spun că ancheta ar trebui să se facă la nivel mai înalt , pentru că moartea băiatului este legată de aceleaşi decizii aberante. „Copiii sunt uniţi. Băiatul era prieten cu ea şi i s-a interzis să meargă la înmormântarea fetei. Va plăti cine a fost pe tură, dar trebuie verificat cine nu a vrut să mai dea fetiţa în plasament, pentru că acela e vinovatul. Ancheta trebuie făcută mai de sus, pentru că, aici, corb la corb nu-şi scoate ochii”, mai spune angajatul Direcţiei. Mai mult, mama adoptivă a renunţat la indemnizaţia pe care ar fi trebuit să o primească de la stat pentru creşterea fetei, nu la adopţie.

Potrivit unui comunicat al DGASPC Dolj, instituţia a iniţiat o serie de acţiuni de monitorizare, evaluare şi consiliere psihologică a tuturor copiilor şi tinerilor din sistemul rezidenţial, plan care va fi implementat cu sprijinul Colegiului Psihologilor Dolj, al Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova şi al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

Directorul de la Protecția Copilului Dolj a făcut „un apel la calm, la suport în ceea ce înseamnă eforturile” conducerii Direcției, într-o conferinţă de presă

Angajaţii atrag atenţia asupra faptului că există doar un psiholog la 200 de copii insti-tuționalizați. În grija Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj se află 1.400 de tineri.

Bătrână cu mâna ruptă
Angajaţii Direcţiei mai spun că ar trebui să se ancheteze şi felul în care una dintre femeile internate într-un centru pentru bătrâni de la Craiova a fost bătută acum doi ani de către o angajată DGASPC. „Bătrânei i s-a rupt o mână, dar cea care a bătut-o a fost reangajată de domnul director, la opt luni de la desfacerea contractului de muncă, deşi are dosar penal. I-a găsit un loc la un centru pentru autism. Dosarul e în continuare la Parchet şi nu a început procesul în doi ani. Au spus despre bătrână că e nebună, dar nu e adevărat”, spune unul dintre asistenţii sociali. Directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu, a deţinut şi funcţia de prefect al judeţului (din 2009), iar angajaţii Direcţiei spun că legăturile de familie ale acestuia cu preşedintele CJ Dolj, Ion Preoteasa, l-ar ţine la adăpost de o anchetă mai aspră din partea autorităţilor.
 

×