x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Una dintre victimele clanului Beinur a plătit taxă de protecţie timp de nouă ani

Una dintre victimele clanului Beinur a plătit taxă de protecţie timp de nouă ani

de Violeta Fotache    |    07 Feb 2011   •   18:05

Victimă a clanului Nuredin Beinur, MM, acţionar majoritar la o societate pe acţiuni din Mangalia încă din anul 1999, a plătit taxă de protecţie timp de nouă ani. Când în sfârşit s-a hotărât să pună capăt exploatării sale, M.M. a dat peste poliţistul – frate cu mafioţii. Ameninţările cu moartea, descinderile cu excavatorul, dărâmarea stâlpilor şi întreruperea activităţii firmei sunt câteva din acţiunile violente ale clanului Nuredin Beinur.

În patrimoniul societăţii deţinute de M.M. s-au regăsit mai multe spaţii comerciale, printre care şi o unitate din staţiunea Neptun, în suprafaţă de 597 m2. În anul 2007 unitatea respectivă a intrat, în urma unui contract de vânzare – cumpărare, în patrimoniul societăţii comerciale, societate controlată de fiul părţii vătămate, M.R. “În anul 2000 inculpatul Nuredin Beinur i-a comunicat părţii vătămate M.M. că, pentru a-l mai lăsa să-şi desfăşoare afacerile în linişte pe litoral, va trebui să-i remită o taxă de protecţie în valoare de 15.000 euro anual. În perioada 2000 – 2009 partea vătămată M.M. a plătit această <> în diferite forme, constând în sume de bani, bunuri,sau lăsarea în folosinţă, cu titlu gratuit şi fără întocmirea unor acte scrise, a unor terenuri aflate în patrimoniul societăţilor comerciale la care era asociat, el sau fiul său M.R.”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii SUPC din Parchetul instanţei supreme.

“Începând cu anul 2000, partea vătămată a cedat o parte din terenul pe care era amplasată Unitatea din staţiunea Neptun, cu titlu gratuit şi fără întocmirea unui act scris, inculpatului Nuredin Beinur. Lăsarea cu titlu gratuit a terenului reprezenta de fapt taxă de protecţie şi a fost făcută în schimbul promisiunii inculpatului Nuredin Beinur că-i va permite părţii vătămate derularea în linişte a afacerilor pe litoral. Valoarea folosinţei terenului cedat a fost apreciată ca ridicându-se la suma de 15 000 (cincisprezece mii) euro anual.

Ameninţări cu moartea, descinderi cu excavatorul

De asemenea, în anul 2007, fiul părţii vătămate, proprietarul unei societăţi, respectiv M.M.F., i-a cedat inculpatului Nuredin Beinur, tot cu titlu de taxă de protecţie, un alt teren de circa 40 m2 din staţiunea Neptun (Unitatea), în schimbul promisiunii inculpatului că va elibera o parte ocupată de acelaşi învinuit, din suprafaţa unei alte unităţi.

În cursul anului 2009, M.M. a luat decizia de a înceta această starea de fapt şi a introdus o acţiune în instanţă prin care a solicitat ca Nuredin Beinur şi Nuredin Erchin să elibereze terenul ocupat în mod abuziv, aparţinând Unităţii sale din Neptun. Această decizie a avut drept consecinţă primirea mai multor mesaje tip SMS, pe telefonul mobil, în care membrii familiei M. erau ameninţaţi cu moartea şi cu incendierea magazinelor care le aparţin în cazul în care nu vor plăti o taxă de protecţie pentru anul 2009, în valoare de 15 000 (cincisprezece mii) euro.

Intenţiile celor doi inculpaţi s-au materializat în luna noiembrie 2009, când, inculpatul Balaban Nelu Mihai s-a deplasat împreună cu un excavator şi au început să efectueze lucrări de excavare pe terenul societăţii comerciale.

De altfel, în data de 11.11.2009 martora B.M. administrator la societatea comercială a depus o plângere la Poliţia Neptun sub aspectul săvârşirii de către inculpatul Balaban Nelu Mihai şi de către B.M. (conducătorul excavatorului) a infracţiunii  prev şi ped de art. 220 din Codul penal.

Dosarul penal privind acest incident a fost instrumentat de către Niţoi Cristinel comisar şef de poliţie în cadrul Poliţiei Neptun, la acea dată.

Acţiunile de intimidare asupra părţii vătămate M.M. au culminat în luna februarie 2010. Astfel, în data de 17.02.2010, în timp ce se efectuau lucrări de renovare la o parte a terenului aparţinând  Unităţii din Neptun, rămasă în folosinţa lui M.M., la faţa locului au sosit inculpatul Nuredin Erchin împreună cu inculpatul Pădure Mannix şi cu încă o persoană rămasă neidentificată. Cei trei au distrus plasa de protecţie, au pătruns în Unitatea din Neptun şi au adresat injurii muncitorilor, agentului de pază, cât şi martorului C.M.C., au provocat scandal public şi au adresat ameninţări cu privire la partea vătămată M.M., solicitându-i martorului C.M.C. să-i comunice părţii vătămate că, în cazul în care nu vor plăti taxa de protecţie cuvenită, vor fi izgoniţi de pe litoral.

Acţiunile de distrugere s-au repetat în data de 18.02.2010, când la aceeaşi unitate au oprit 4 (patru) autoturisme din care au coborât mai multe persoane, dintre care inculpaţii Nuredin Beinur, Nuredin Erchin, Balaban Nelu, Pădure Mannix şi învinuiţii P.E. şi N.E. Aceştia au distrus stâlpii de susţinere a schelelor şi au adresat ameninţări şi injurii, afirmând că au declanşat războiul, au proferat expresii şi cuvinte care au adus atingere bunelor moravuri şi au provocat scandal public. Acţiunile violente ale membrilor grupării BEINUR i-au determinat pe lucrători să abandoneze lucrările şi să părăsească litoralul.La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie iar cauza penală a rămas în instrumentarea inculpatului Niţoi Cristinel, comisar şef de poliţie în cadrul Poliţiei Neptun.”, se arată în rechizitoriu.

×