x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Va dam si noi foc!

Va dam si noi foc!

de Magda Colgiu    |    07 Sep 2005   •   00:00
Va dam si noi foc!

O parte dintre rromii din Hadareni a avertizat ca le va da foc romanilor. Amenintarea a fost facuta publica la iesirea din sala de judecata a Judecatoriei Ludus.

Ieri a avut loc al doilea termen al contestatiei depuse de romanii din Hadareni la executarea silita a averilor lor. Spiritele s-au inflamat in momentul in care judecatoarea Maria Neamtu a anuntat ca procesul se amana pentru data de 28 septembrie, timp in care se asteapta ca Ministerul Afacerilor Externe din Romania sa trimita o copie a hotararii CEDO din data de 12 iulie, pronuntata in Dosarul "Hadareni".

SAGETI. Scosi din sala de judecata, rromii nu s-au sfiit sa-i ameninte pe romani. "Lasa ca va dam si noi foc" sau "acum putem sa ne facem si noi dreptate, ca ne-au crescut copiii si suntem multi", au fost doar cateva dintre sagetile aruncate catre romani pe scarile tribunalului. De cealalta parte, cativa dintre romanii prezenti i-au facut pe rromi "paduchiosi" si i-au acuzat ca au mintit la CEDO ca nu le-au fost reconstruite casele.

CONFLICTUL IN INSTANTA. In 20-21 septembrie 1993, la Hadareni, cinci persoane au decedat, iar 13 case ale rromilor au fost incendiate. Cinci persoane au fost condamnate pentru omor, iar alte zece au fost obligate sa plateasca daune materiale si morale. Instanta din Ludus va stabili la data de 28 septembrie daca averile celor zece romani gasiti vinovati vor fi executate silit. Pe 5 iulie, o prima solutie a CEDO in cazul "Hadareni" consfintea stingerea pe cale amiabila a conflictului dintre rromi si statul roman, in cazul a 18 persoane, acestea urmand sa primeasca despagubiri in valoare totala de 262.000 de euro de la statul roman.

×
Subiecte în articol: observator