x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valea Secaşelor – ieri şi azi. Expoziţii şi târguri la Muzeul ASTRA şi Ocna Sibiului

Valea Secaşelor – ieri şi azi. Expoziţii şi târguri la Muzeul ASTRA şi Ocna Sibiului

de Luminiţa Tucă    |    05 Iun 2014   •   18:01
Valea Secaşelor – ieri şi azi. Expoziţii şi târguri la Muzeul ASTRA şi Ocna Sibiului

Consiliul Judeţean Sibiu, aduce în atenţie, în cadrul “Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu”, o nouă regiune: Valea Secaşelor. În acest context, Complexul Naţional Muzeal ASTRA va organiza o serie de târguri de produse tradiţionale cu participarea producătorilor din Ocna Sibiului (sâmbătă, 7 iunie) şi Ruşi (duminică, 8 iunie). De asemenea, la Ocna Sibiului, muzeograful C.N.M. ASTRA Lucian Robu, va  prezenta vizitatorilor expoziţia meşterului rotar Simion Cojocaru şi Colecţia Muzeală “Anuţa şi Aurel Achim”.

Meşterul Simion Cojocaru  păstrează viu un obicei vechi al zonei: arta obiectelor în miniatură. El  creează cu pasiune cărucioare, războaie de ţesut, rotile, maşini de semănat porumb, teascuri şi fel de fel, toate reproduse la scară mică.

Totodată, soţii Achim, deşi nu sunt originari din Ocna Sibiului, au alcătuit, în nouă ani, o colecţie etnografică de peste 5000 de obiecte. Frate cu Emilian Achim, a cărui colecţie din Almaşu Mare (judeţul Alba) este apreciată în întreaga ţară, Aurel Achim a avut exemplul şi experienţa acestuia în minte când s-a hotărât să-şi facă un muzeu. Patima colecţionării a venit odată cu pensionarea şi mutarea la Ocna Sibiului, unde a amenajat, într-o casă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, o colecţie privată, considerând că, aici, cei ce nu-şi cunosc trecutul nu se pot bucura de prezent. Familia Achim cumpără obiecte cu entuziasm, iar Aurel Achim repară mecanismele, făcându-le să funcţioneze. Astfel, s-au înconjurat de obiecte mari şi mici, pe care le-au expus în două camere şi în curte: pick-up-uri şi discuri de vinil, aparate de fotografiat,  bancnote, bijuterii, instrumente muzicale, ceramică, un război de ţesut, o masă de frizer, maşini de cusut, război de ţesut, o roată de olar, unelte de minerit, obiecte care vorbesc despre perioada comunistă dar şi piese contemporane, o colecţie care surprinde diversele aspecte de civilizaţie şi evoluţia lor în timp.

 “Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu” este un proiect ce se desfăşoară anual, în fiecare week-end din lunile mai/iunie şi septembrie/octombrie, în cele cinci zone etnografice ale judeţului Sibiu: Valea Secaşelor, Ţara Oltului, Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului şi Valea Târnavelor.

×