x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verificarea şefului ANI, ţinută la secret

Verificarea şefului ANI, ţinută la secret

de Dan Constantin    |    Gabriela Antoniu    |    14 Apr 2014   •   22:30
Verificarea şefului ANI, ţinută la secret
Sursa foto: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto

5.000 de semnături înregistrate până aseară susţineau petiţia Jurnalului Naţional prin care cerem demiterea preşedintelui ANI, Horia Georgescu. Acest demers adresat Senatului vine să atragă atenţia asupra nocivităţii sociale a şefului ANI evidenţiată recent şi în cazul lui Mircea Diaconu.
Deşi a transformat Agenţia Naţională de Integritate într-o instituţie de represiune împotriva adversarilor politici ai regimului Băsescu-Boc-Udrea, folosind selectiv prerogativele acesteia în lupta politică, Senatul României nu a luat până acum nici o măsură, păstrându-l în funcţie pe Horia Georgescu. Conform Legii 144/2007, Consiliul Naţional de Integritate (CNI), aflat sub control parlamentar asigurat de Senatul României, propune acestui for legislativ numirea şi revocarea preşedintelui şi vicepreşedintelui ANI. Numai că membrii CNI îl acoperă pe Horia Georgescu, devenind părtaşi la perpetuarea unor practici care nu au nimic în comun cu integritatea şi lupta anticorupţie.
Membrii CNI fac scut în jurul şefului ANI şi ţin la secret informaţiile ce-l privesc pe Horia Georgescu, ascunzându-le chiar şefului Senatului României.

Şedinţa Consiliului din 24 martie este un exemplu elocvent pentru “umbrela” sub care sunt ţinute informaţiile despre “compatibilităţile” lui Horia Georgescu.
Concret, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut ANI, printr-o adresă oficială, copiile proceselor-verbale şi ale stenogramelor şedinţelor Comisiei de evaluare din cadrul CNI în care s-a dezbătut un document referitor la averea dobândită de Horia Georgescu, avere ce nu se regăseşte în câştigurile sale reale, după cum a relatat Jurnalul Naţional. Membrii CNI au refuzat în unanimitate să dea Senatului informaţiile cerute, pe motiv că discuţiile în cazul averii şefului ANI sunt secrete şi nu trebuie cunoscute de conducerea Senatului, căruia i s-a transmis, în schimb, doar concluzia şedinţei. “În acest context, membrii Consiliului au stabilit în unanimitate transmiterea unui răspuns care să facă referire la faptul că procesele- verbale ale şedinţelor Comisiei de evaluare din cadrul Consiliului nu sunt publice, însă concluziile referitoare la activitatea de evaluare desfăşurată de Comisia de evaluare în lucrarea nr. CE 9/09.11.2012 din cadrul Consiliului se regăsesc în procesul- verbal al şedinţei Consiliului Naţional de Integritate din data de 21 ianuarie 2013, a cărui copie se va regăsi anexată la răspuns”, a fost răspunsul cu “flit” al CNI la solicitarea lui Tăriceanu.

Cynthia Curt, preşedinta CNI, este cunoscută drept blonda lui Boc (FOTO: AGERPRES)
Cine pe cine verifică în CNI?
Consiliul Naţional de Integritate, forul care asigură controlul parlamentar al Agenţiei Naţionale de Integritate, a devenit “umbrela” pentru giumbuşlucurile lui Horia Georgescu. Câteva informaţii biografice explică “intransigenţa” membrilor CNI, aflaţi într-o dulce frăţie cu ANI.

Cynthia Curt, preşedinta CNI, este cunoscută drept blonda lui Boc, căruia i-a fost consilieră la Palatul Victoria şi trimisă, pentru calităţi neetalate public, consul la Barcelona.
Teodoriu Simona Maya este prezenţa discretă care reprezintă PSD-PC, iar liberalul Arin Avramescu “sare” şedinţele. Grupul UNPR este reprezentat de o angajată a Senatului, Andreea Safta, acţionar la o firmă media. UDMR a trimis-o în CNI pe Zsuzsanna Peter, fost secretar de stat la Justiţie, licenţiată în Drept la Academia de Poliţie, după studii la “Hyperion”. Barbu Silviu Gabriel are o biografie “beton”: reprezintă Ministerul Justiţiei după ce a fost consilier la Cotroceni, obligat să demisioneze în 2007 pentru trafic de influenţă. A fost director la Penitenciarul Codlea în 2002-2006, stabiliment condus pe vremea lui Ceauşescu de tatăl lui Horia Georgescu! În CNI îl mai aflăm şi pe Lohan Decebal, personaj omniprezent în consilii de administraţie, SGG, Ministerul Educaţiei, fost lider al tinerilor PDL. Este bun prieten şi asociat în afaceri în aceeaşi unitate cu faimosul Vevera, ofiţer MAI, şef la Transelectrica, consilier la Boc, acum salariatul lui Băsescu la Cotroceni. Lohan reprezintă Asociaţia Municipiilor din România.

Şeful ANI, incompatibil
Un alt membru titular al CNI, Tiberiu Tănase, reprezentant al grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, a prezentat în şedinţa din 24 martie concluziile evaluării privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către şeful ANI, în urma sesizării senatorilor Valer Marian şi Sorin Roşca Stănescu, înaintate Consiliului. În procesul verbal al şedinţei nu se fac referiri la conţinutul sesizărilor celor doi senatori, dar o declaraţie politică a lui Valer Marian poate oferi lămuriri asupra acestui aspect. În această declaraţie, senatorul afirmă că Horia Georgescu s-a aflat în stare de incompatibilitate pe perioada deţinerii funcţiei de secretar general şi preşedinte al ANI, fiind administrator la o firmă, fără să declare acest lucru. De asemenea, şeful ANI este acuzat că a fost detaşat ilegal la Agenţie în 2008, ca secretar general, neavând atunci vechimea necesară şi că este cercetat în două dosare penale pentru dare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Valer Marian se referă şi la unele bunuri ale şefului ANI (două vile, două apartamente, un teren şi un automobil), despre care afirmă că au fost dobândite dubios şi, ca atare, cere verificarea averii lui Horia Georgescu.

Abuzurile împotriva lui MIRCEA DIACONU trebuie pedepsite. Semnează petiţia online a JURNALULUI NAŢIONAL pentru demiterea şefului ANI, Horia Georgescu







×
Subiecte în articol: Horia Georgescu