x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viaţa fără puncte-puncte e pustiu

Viaţa fără puncte-puncte e pustiu

de Luiza Moldovan    |    21 Mai 2014   •   16:39
LA VIE EN MOV
Am portofelul plin de carduri. Carduri, carduri, carduri. Am carduri la bănci, card la Sensiblue, card la HelpNet, card la Catena, card la Bella Donna, card la Reţeta, card la Donna, card la Gloria’s Coffee, card la un salon de cosmetică, vreo trei la RATB, card la sala de fitness la care nu mă duc niciodată dar o plătesc, dispun, de asemenea, de un card la maşinuţele Davimat din parcuri. În taina acestor din urmă carduri m-a iniţiat chiar o bunicuţă aşa, mai postmodernă, receptivă la noile tehnologii. Deci bagi banii, iar pe card îţi dă puncte. Uau! Nu te lasă singur! Eşti ca România în NATO, nu eşti singur! Îţi dau puncte! Cu punctele te duci la maşinuţe. “Această maşinuţă vă costă două puncte”. Eşti de acord? Sunt de acord. Dai ok şi te-ai scos. Nu mai plătim cu bani, acum plătim cu puncte.

Dacă, Doamne fereşte, totuşi, plăteşti cu bani, primeşti înapoi puncte. Puncte, puncte, puncte. Trăim în era punctelor. Ce bine, ce bine, am primit puncte! “Aţi acumulat cincizeci de puncte”, îmi dă vestea cea bună casiera. Ea are o mină fericită când spune asta. Eu mă luminez toată. “Iupi! Am cincizeci de puncte!!!!”. “Aveţi o reducere la cincizeci la sută la setul nostru de furculiţe!” “Dar eu nu vreau furculiţe!” Dintr-o dată, devii un paradox. “Nu vreau un set de fucruliţe la juma’ de preţ? Ce fel de om sunt? Ce fel de animal antisocial?” E în stare să cheme paza. “Ia arătaţi-mi furculiţele, să vedem”, mai las eu de la mine. “Mda, sunt simpatice, bine le iau şi p-astea”. “Felicitări! Tocmai aţi acumulat încă zece puncte. Păstraţi-le şi, cu încă douăzeci, puteţi să vă luaţi baterii cu doar 9 lei 99. Mă simt o privilegiată pentru că am atâtea puncte şi pentru că, iată câte bucurii pot să-mi aducă nişte puncte!

Oriunde te duci, primeşti mereu puncte. Dacă iei un paracetamol, îţi dă un punct. E bine să fii bolnav, pentru că acumulezi puncte. Dac-ai fi sănătos, n-ai avea puncte. Ai fi un om fără puncte. Mă întreb ce am fi fără aceste puncte? Nu pot să-mi imaginez cum am trăit fără puncte. Punctele fac parte din viaţa mea zilnică. Dai un ban, dar primeşti puncte. Cui nu-i place această tranzacţie să ridice mâna! Chiar şi la coafor primeşti carduri. Carduri pe care ai acumulate puncte. Cu punctele te scoţi mai ieftin. E o afacere grozavă.

Nu ştiu la pompe funebre cum o fi. Şi acolo-ţi dă card? De fapt, dacă mă gândesc mai bine, pompele funebre sunt singurele care au cei mai infideli clienţi. Pe ce să strici punctele? Pe nişte neserioşi?

×