x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Videanu scoate bani din piatră pentru calea ferată

Videanu scoate bani din piatră pentru calea ferată

de Ion Alexandru    |    01 Oct 2018   •   11:30
Videanu scoate bani din  piatră pentru calea ferată

La nouă ani de la primirea, în condiţii controversate, a licenţei de exploatare a rocilor din perimetrul Valea Almăşelului, judeţul Hunedoara, compania de marmură deţinută de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, Marmosim SA, a deschis un punct de lucru în incinta Carierei Zam. Decizia a fost luată în cadrul unei AGA a Marmosim de la sfârşitul lunii august. Cariera deţine, potrivit unor rapoarte, peste 430 de milioane de tone de zăcăminte de minerale utilizate la construcţia de drumuri şi căi ferate.

 

Familia fostului ministru al Economiei, din perioada guvernării Boc, Adriean Videanu, a decis, recent, să înfiinţeze un nou punct de lucru al companiei care exploatează marmura, Marmosim SA, în incinta carierei de gabbrou “Zam”, situată Pe Valea Almăşelului.

Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al Marmosim SA Simeria, care a avut loc la sediul celeilalte companii controlate de familia Videanu, Titan Mar SA, în data de 27 august anul curent. La această şedinţă au participat şi au votat Mioriţa Videanu, administrator executiv şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Marmosim SA Simeria, soţul acesteia, fost demnitar în Guvernele Boc şi fost primar general al Capitalei, Adriean Videanu, care îndeplineşte funcţia de administrator ne-executiv, precum şi fiul celor doi, Andrei Valentin Videanu, de asemenea, în calitate de membru ne-executiv al Consiliului de Administraţie.

Cei trei, în unanimitate, au votat, “în baza drepturilor conferite de legislaţia în vigoare şi de prevederile Actului Constitutiv al Marmosim SA Simeria”, să aprobe deschiderea unui punct de lucru, denumit “Cariera Zam”, în vederea exploatării resurselor de piatră de construcţii din perimetrul zăcământului cunoscut sub denumirea de Valea Almăşelului.

 

Scandal public, în 2009

Exploatarea de către Marmosim a Carierei Zam vine la nouă ani după ce, în presă, a izbucnit un scandal imens legat de licenţa pe care Marmosim a primit-o de la Guvernul Boc, din care făcea parte şi Adriean Videanu, dezvăluirea fiind făcută, la vremea respectivă, de către preşedintele Grupului pentru Investigaţii Politice (GIP), Mugur Ciuvică. Acesta a afirmat că Videanu a minţit, atunci, spunând că nu face afaceri cu statul, în timp ce Marmosim a primit o concesiune fără licitaţie, din partea statului. În replică, Adriean Videanu a anunţat că licenţa de concesiune pentru explorarea resurselor de gabbrou din perimetrul Valea Almăşelului, judeţul Hunedoara, a fost obţinută de Marmosim în 2009, în urma unui concurs public de oferte iniţiat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Instituţie aflată în subordinea Guvernului, în care Videanu avea calitatea de ministru.

Cariera Zam este una dintre exploatările strategice de piatră, care oferă, pe lângă materia primă extrasă, şi posibilitatea unui transport rapid al agregatelor pe infrastructura de drumuri rutiere şi pe calea ferată. Potrivit unui raport prezentat de o altă companie care exploatează în Valea Almăşelului, cariera deţine un zăcământ de substanţe minerale utile de 156.381.129 de metri cubi, respectiv 437.867.161,2 tone. Materia primă extrasă de aici este folosită pentru construcţii, la lucrările de drumuri, de căi ferate, fiind bogată în roci bazice. Materialele sunt încadrate în clasa tehnică “A” şi servesc la pavaje, macadam, fundaţii ale drumurilor sau piatră spartă pentru infrastructura de comunicaţii. 

 

Cariera unde Marmosim va funcţiona cu un punct de lucru deţine zăcăminte de 156.381.129 de metri cubi de substanţe minerale utilizate în construcţii.

Noul sediu de exploatare a fost înfiinţat, prin decizie AGA a Marmosim, prin votul Mioriţei Videanu, al lui Adrian Videanu şi al fiului celor doi, Andrei Valentin

×