x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viitură pe Dunăre. Niciun autovehicul de peste 7,5 tone nu va mai circula pe digul Măcin-Smârdan

Viitură pe Dunăre. Niciun autovehicul de peste 7,5 tone nu va mai circula pe digul Măcin-Smârdan

27 Mai 2014   •   12:45
Viitură pe Dunăre. Niciun autovehicul de peste 7,5 tone nu va mai circula pe digul Măcin-Smârdan

Niciun autovehicul cu un gabarit de peste 7,5 tone nu va mai circula începând de marţi pe digul Măcin-Smârdan, parte a DN 22, care leagă oraşele Brăila şi Tulcea, din cauza apei Dunării care a început să se infiltreze în această lucrare de apărare împotriva inundaţiilor.

Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Tulcea, după ce luni, la kilometrul 6 al digului Măcin-Smârdan, s-au semnalat primele fisuri, apele Dunării ameninţând o lucrare de apărare a unei incinte agricole şi a unor obiective ale sistemului naţional de irigaţii.

În urmă cu o săptămână, CJSU a decis limitarea vitezei maxime cu care se poate circula pe acelaşi tronson al DN22, astfel încât acesta să nu cedeze sub presiunea fluviului, limita maximă pentru autoturisme fiind de 60 de kilometri pe oră, iar cea pentru camioane, de 40 de kilometri pe oră.

De asemenea, CJSU a decis şi restricţionarea vitezei maxime cu care ambarcaţiunile pot circula pe Dunăre, acestea având obligaţia de a micşora viteza de deplasare până la limita formării valurilor, iar localităţile din Deltă să fie astfel protejate de valurile care pot eroda malurile comunităţilor.

De peste două săptămâni pe raza judeţului Tulcea, Dunărea a depăşit cotele de atenţie. Potrivit Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos, în municipiul Tulcea, Dunărea a atins luni cota de 381 de centimetri, iar la Isaccea, cota de 479 de centimetri. În ambele zone monitorizate, nivelul fluviului este cu 29 de centimetri mai mic decât cota de inundaţie.

×
Subiecte în articol: Viitură pe Dunăre