x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viktor Orban nu-l susţine pe Jean-Claude Juncker la Preşedinţia Comisiei Europene

Viktor Orban nu-l susţine pe Jean-Claude Juncker la Preşedinţia Comisiei Europene

25 Mai 2014   •   17:43
Viktor Orban nu-l susţine pe Jean-Claude Juncker la Preşedinţia Comisiei Europene
Premierul ungar Viktor Orban a anunţat sâmbătă că nu îl va sprijini pe Jean-Claude Juncker, candidatul conservatorilor la Preşediţia Comisiei Europene (CE), relatează AFP.

"Nu ne gândim cine trebuie să conducă" CE, a declarat pentru televiziunea ungară Viktor Orban, deşi partidul său, Fidesz, este membru al Partidului Popular European (PPE, conservator).
"Noi nu l-am susţinut" pe Juncker drept candidat al PPE, a adăugat Orban, reales la conducerea Guvernului ungar în urma victoriei în alegerile de luna trecută a partidului său.

Delegaţii PPE, reuniţi în congres la începutul lui martie, la Dublin, l-au desemnat pe Jean-Claude Juncker, fostul preşedinte al Eurogrupului şi fostul premier al Luxemburgului, candidat pentru Preşedinţia Comisiei Europene.

Vineri, într-o altă declaraţie referitoare la relaţia cu Bruxelles-ul, Orban a afirmat că disputele dintre Ungaria şi Bruxelles sunt “inevitabile”, pentru că cei ce refuză să se angajeze într-o dispută sunt “fraieri” şi nu sunt potriviţi să reprezinte interesele ţării.

Printre problemele din Ungaria ce au reprezentat surse de conflicte cu Bruxellesul se află instituţia pedepsei cu închisoarea pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate, a afirmat şeful Executivului, într-o intervenţie pentru postul de radio Kossuth. El a adăugat că, în baza hotărârii Curţii Europene pentru Drepturilor Omului (CEDO) asupra acestei probleme, nu vede niciun motiv pentru ca Ungaria să-şi schimbe legislaţia.Pedeapsa cu moartea ar avea, de asemenea, un efect de descurajare, însă Uniunea Europeană o interzice, a explicat Orban.

Comentând cu privire la distilarea palincăi într-un regim fără taxe, el a anunţat că este în pregătire o nouă soluţie care să permită distilarea palincăi în Ungaria în practică, respectând totodată decizia Curţii Europene. Totuşi, premierul ungar a recunoscut că se aşteaptă ca şi această nouă iniţiativă să fie atacată.

În context, el a amintit de cultivarea de salcâmi ungureşti şi fabricarea mierii de salcâm ca fiind domenii în care Uniunea Europeană nu ar trebui să intervină în practicile naţionale. Orban a declarat că au existat câteva decizii în Ungaria ce ar putea fi blocate de Bruxelles, cum ar fi de exemplu faptul că “ei vor să anuleze reduceri ale preţului la electricitate şi să blocheze protejarea pământului ungar”. Europa trebuie să treacă printr-un proces de reînnoire şi să se extindă, ceea ce este în interesul Ungariei, a conchis el.

×