x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vin ninsorile în această noapte: Militarii, pompierii, polițiștii și jandarmii, gata să intervină în zonele în care este viscol. Premierul Ciolacu a convocat comandamentul de iarnă

Vin ninsorile în această noapte: Militarii, pompierii, polițiștii și jandarmii, gata să intervină în zonele în care este viscol. Premierul Ciolacu a convocat comandamentul de iarnă

de Redacția Jurnalul    |    25 Noi 2023   •   21:48
Vin ninsorile în această noapte: Militarii, pompierii, polițiștii și jandarmii, gata să intervină în zonele în care este viscol. Premierul Ciolacu a convocat comandamentul de iarnă
Sursa foto: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani - ISU Botosani

Ședințele comandamentelor de iarnă de la nivelul ministerelor se vor desfășura duminică la solicitarea premierului Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut miniștrilor măsuri astfel încât autoritățile să fie pregătite să intervină indiferent de starea vremii

Șeful Guvernului a cerut convocarea comandamentelor de iarnă la nivelul ministerelor, în cursul zilei de duminică, pentru a pregăti măsuri de intervenție dacă situația o va impune având în vedere avertizările meteorologice primite de la specialiști.

„Ne asigurăm că indiferent de starea vremii, de ninsori sau de viscol, nu vor fi probleme legate de utilizarea infrastructurii de transport și de aprovizionarea cu energie pentru cetățeni, spitale, școli, obiective sociale. Autoritățile trebuie să fie pregătite să intervină în orice moment, dacă situația o cere, pentru sprijinirea populației afectate și a comunităților locale. Ministerul Afacerilor Interne va fi permanent în legătură cu prefecturile pentru a se asigura că la nivel local există capacitatea de intervenție rapidă”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Comandamentele de iarnă vor fi convocate duminică la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Energiei. Mai multe zone ale României sunt vizate de avertizări de vreme rea de tipul cod galben și portocaliu de viscol și ninsori.

Peste 13.000 de angajați MAI sunt pregătiți să intervină în zonele vizate de atenționările de vreme severă de tipul cod galben și cod portocaliu de ninsoare și viscol.

La acest moment, peste 13.000 de angajați MAI, pompieri, polițiști și jandarmi, cu aproximativ 6.000 de mijloace sunt pregătiți să intervină pentru protejarea oamenilor, fluidizarea căilor de acces și pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase.

Viscol în România, din această noapte

Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 noiembrie) vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor fi de 25-35 l/mp.

Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60-75 km/h, vor fi intervale cu viscol și vizibilitate scăzută.

A doua avertizare meteo ANM este una de tip cod portocaliu de precipitaţii abundente şi este valabilă în intervalul 25 noiembrie, ora 10.00 - 26 noiembrie, ora 18.00.

"În județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța vor fi precipitații abundente, se vor acumula 50-60 l/mp și izolat 70 l/mp", au arătat meteorologii.

A treia avertizare meteo ANM este tot de tip cod portocaliu de viscol şi este valabilă între 26 noiembrie, ora 02.00 - 26 noiembrie, ora 16.00.

"În intervalul menționat în județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale în general de 85...90 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 90...110 km/h, va ninge și va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m", se arată în avertizarea meteo ANM.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×