x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Violeta Alexandru: Epidemia este sub control acum, dar criza nu a trecut. Măsurile Guvernului

Violeta Alexandru: Epidemia este sub control acum, dar criza nu a trecut. Măsurile Guvernului

03 Iun 2020   •   11:05
Violeta Alexandru: Epidemia este sub control acum, dar criza nu a trecut. Măsurile Guvernului

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, miercuri, că s-a făcut un efort considerabil pentru a ajuta angajații și angajatorii afectați de criza generată de epidemia COVID. În prezent, epidemia este sub control, „dar criza nu a trecut în totalitate”, spune Alexandru.

Alexandru spune că deși epidemia este sub control, oamenii trebuie să fie atenți în continuare și să se protejeze.

„Din statisticile epidemiologilor pandemia e în aceest moment ținută în control dar criza nu a trecut in totalitate. Păstrați măsurile de protecție, de prevenție. (...) Suntem conștienți că unele domenii trebuie să rămână închise. Rămânem în continuare în sprijinul acestor domenii prin acordarea șomajului tehnic. E vorba de activitățile de tip spectacole, concerte cu public de peste 500 de persoane. Orice fel activitate de acest tip rămâne pentru moment suspendată. E vorba despre restaurantele în spații închise, mall-urile cu suprafață de peste 15.000 de metri pătrați, transportul aerian”, a spus ministrul Muncii.

Alexandru a anunțat și măsura de sprijin a Guvernului de a acorda 41,5% din costul salarial fiecărui angajat și modul în care face acest lucru.

„Condiția minimă e ca respectivul angajat să fi fost 15 zile în această situație. Venim în sprijinul celor care intră acum într-o nouă etapă. Sunt convinsă că cele două părți și-au dat seama că doar împreună vor depăși această criză”, a mai spus ministrul.

Violeta Alexandru a precizat că daca un angajator dispune de două coduri CAEN, el va trebui să opteze între cele două măsuri de sprijin.

„Adică dacă dorește să beneficieze de șomaj tehnic sau de noua măsura de 41,5%. Procedura de plată e aceea de decontare. Angajatorii vor acoperi costurile salariale, respectiv contribuțiile. O altă măsură activă pe care guvernul a susținut-o constă în acordarea unei sume de maxim 50% din salariul unui angajat până ala 2.500 de RON pentru fiecare persoană angajată care se încadrează în categoria de vârstă între 21 - 29 sau peste 50 de ani. Ne așteptăm ca angajatorii să se uite cu atenție la cele două categorii de vârstă și voi face eforturi să popularizez cât mai mult pentru a putea face această decizie a guvernului cât mai cunoscută în țară”, a afirmat Alexandru.

Măsura care constă în acordarea unei sume care de până la 50% din salariu se adresează celor care au avut contracte de muncă în străinătate și au fost suspendare.

Măsura luată de guvern va acoperi o durată de 12 luni, potrivit ministrului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Violeta Alexandru