x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Virgil Ardelean, greu de învins - Adio, dar mai rămâi cu noi!

Virgil Ardelean, greu de învins - Adio, dar mai rămâi cu noi!

de Mara Raducanu    |    14 Feb 2009   •   00:00

Ocuparea postului din fruntea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne  s-a dovedit de-a lungul timpului un adevărat "măr" al discordiei.



Gabriel Oprea a fost demis pentru că l-a repus în funcţie pe Virgil Ardelean, supranumit şi Vulpea, iar, potrivit unor surse, Liviu Dragnea ar fi demisionat constrâns de aceleaşi mo­tive.  Însă, oricât de scurtă ar fi coada Vul­pii, locul lui e întotdeauna pus deo­parte.

Astfel, la data de 9 ianuarie 2009, primul-ministru Emil Boc a modificat şi completat Hotărârea Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizato­rică şi efectivele Ministerului de Interne, publicată în Monitorul Oficial nr. 30 de la 15 ianuarie 2009.  Mai exact, la articolul 2, după alineatul (3), se introduce un nou alineat, alineatul (31) ce cuprinde: "Func­ţia de director general al Direcţiei gene­rale management operaţional se asimilează, din punctul de vedere al salarizării, cu funcţia de secretar de stat, numirea şi eliberarea din func­ţie a directorului ge­neral al Direcţiei ge­nerale management operaţional se fac prin ordin al ministrului Administra­ţiei şi Internelor". Coincidenţă sau nu, func­ţia de director al direcţiei mai sus-amin­tite este în prezent ocupată de nimeni altul decât Virgil Ardelean, zis şi Vulpea.  Cu alte cuvinte, Virgil Ardelean beneficiază prin această hotărâre de Guvern de acelaşi salariu ca şi  cel al unui secretar de stat.

RĂU, DA’ BINE!
Personaj controversat "din curtea" Internelor, Vulpea pare să-şi găsească întotdeauna un locşor "cald", fiind pionul de rezistenţă al structurilor din MAI.  Este cel pentru care Gabriel Oprea a plătit cu funcţia, readucându-l la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) în locul lui Petre Albu. Bucuria lui Ardelean nu a durat mult, deoarece la o zi după ce Oprea l-a numit în funcţie, cel din urmă a demisionat constrâns de circumstanţe de la conducerea Internelor. Plecarea lui
Oprea a atras inevitabil şi plecarea Vulpii de la DGIPI, fără ca aceasta să dea vreo expli­ca­ţie în legătură cu hotărârea luată. "Vulpea" s-a aflat timp de nouă ani la şefia serviciului secret al Ministerului de In­terne, cunoscut sub numele de "doi ş-un sfert".

A prins trei guvernări şi a fost centrul unor scandaluri politice, ultimul dintre ele fuga lui Omar Hayssam, de unde i s-a tras şi schimbarea din funcţie. Venit de la Cluj, unde fusese, ca şef al poliţiei, în centrul scandalului Caritas, Virgil Ar­delean s-a făcut repede vizil şi la Bucu­reşti. Iniţial a fost şef al Poliţiei Capitalei, la scurt timp fiind numit la şefia MAI. Printre cei care i-au adus diverse acuzaţii lui Ardelean s-au numărat şi câţiva cu­noscuţi interlopi, fraţii Sile şi Nuţu Cămătaru acuzându-l că le-ar fi înscenat un dosar.

×
Subiecte în articol: observator ardelean