x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vlad Voiculescu: Nici bucureștenii, nici primăria nu pot suporta prețul crescut al energiei termice

Vlad Voiculescu: Nici bucureștenii, nici primăria nu pot suporta prețul crescut al energiei termice

26 Noi 2021   •   13:23
Vlad Voiculescu: Nici bucureștenii, nici primăria nu pot suporta prețul crescut al energiei termice
Sursa foto: Lucian Alecu

Vlad Voiculescu susține că nici bucureștenii, nici Primărria Capitalei nu pot suporta prețul crescut al energiei termice și că este nevoie de sprijinul Guvernului.

Vlad Voiculescu susține că primarul general a explicat propunerea sa de creștere a prețului pentru apă caldă și căldură cu peste 70% pentru bucureștenii conectați la sistemul centralizat de termoficare., dar a omis să prezinte „un adevăr simplu”.

„Un adevăr simplu pe care domnul primar nu l-a pronunțat în pozițiile sale este acesta: nici bucureștenii - sau cel puțin parte din ei, nici Primăria Generală nu pot suporta sarcina grea a prețului crescut al energiei. În scenariul propus de către domnul primar și respins de USR PLUS, bucureștenii ar plăti 70-80% în plus, iar subvenția plătită în plus de municipalitate pentru a acoperi diferența de preț ar fi de 320 milioane lei, pe lângă cei 950 milioane lei cât se plătește în prezent. Pentru multe familii va fi prea mult, iar pentru Primărie este de negândit”, a scris pe Facebook Vlad Voiculescu.

Potrivit acestuia, este nevoie de sprijin de la guvern și este inadmisibil ca Primăria Bucureștiului să nu obțină nicio susținere din partea guvernului, așa cum alte primării din țară deja au primit.

„Este de asemenea nevoie de măsuri concrete pentru protecția celor vulnerabili care nu pot suporta creșterea facturii în prag de iarnă - măsuri pe care primarul general trebuie să le prezinte și este de asemenea nevoie de un plan concret de investiții asumat de Primarul General”, a mai scris Voiculescu pe rețeaua de socializare.

Acesta a reamintit cererile făcute de USR București primarului în urmă cu o săptămână:
1. Să prezinte public ce sumă a obținut de la Guvernul PNL pentru încălzirea bucureştenilor pentru această iarnă;
2. Să își asume public o strategie de ieşire din această criză, din care să reiasă clar la ce prețuri se pot aștepta bucureștenii pentru apă caldă și căldură;
3. Să își asume public un plan de investiții concret, etapizat cu termene, în care să fie incluse centrale de cvartal în zonele cele mai afectate de la capătul coloanei, centrale care să fie operate în parteneriat și cu fonduri de la primăriile de sector;
4. Să prezinte măsuri prin care persoanele vulnerabile să fie protejate de această criză a termiei, suplimentar față de ce oferă legea consumatorului vulnerabil.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a declarat vineri că a propus ca prețul pe care să îl plătească bucureștenii pentru gigacalorie, de la 1 decembrie, să fie 280 de lei, față de 164 de lei cât este în prezent.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vlad voiculescu