Senatorii au amanat, astazi, votul in privinta bacalaureatului diferentiat, dupa o ora si jumatate de dezbateri.
Potrivit proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul de bacalaureat profesional dobandesc, potrivit legii, diploma de bacalaureat profesional, care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces, insa, in invatamantul superior. Legea da dreptul oricarui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru ca disciplina de educatie antreprenoriala o parcurg toti liceenii.
Potrivit legii, examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimba continutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de Bacalaureat profesional cronologic vor fi asezate inaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat national.
Pentru Bacalaureatul profesional, potrivit proiectului de lege, elevii vor sustine doua probe: un proiect si o proba practica, precum si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Probele de competente sunt comune si la bacalaureatul national si la bacalaureatul profesional.
In plus, daca cineva care sustine bacalaureatul profesional vrea sa mearga spre invatamantul superior si se razgandeste in aceeasi sesiune, dupa o sesiune sau doua sesiuni de bacalaureat, el se poate intoarce, poate sustine probele scrise de la bacalaureatul national si, dupa aceea, are acces spre invatamantul superior.
"Cred ca aceasta formula nu este una care sa cosmetizeze, ci una necesara si care va produce efecte pe piata muncii. Nu pot decat sa le multumesc senatorilor care au participat la aceasta dezbatere. Cred ca aceasta este normalitatea in Parlamentul Romaniei", a declarat ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu la iesirea din sedinta Senatului.
Intrebata despre o posibila modificare la legea educatiei in Camera Deputatilor care ar duce la eliminarea clasei pregatitoare, ministrul a afirmat ca asa ceva 'nu poate sa produca efecte'.
'Clasa pregatitoare, cum este ea definita in lege, este parte a invatamantului obligatoriu si va ramane asa. Pentru ca eu cred ca este benefica celui care intra in ciclul primar. Este o clasa care este gandita prin programa de invatamant sa faca trecerea intre gradinita si scoala si sigur ca ea trebuie sa ramana in invatamantul obligatoriu. La jumatatea anului scolar noi vom face o evaluare si vom aduna punctele tari si punctele slabe ale prezentei acestei clase in scolile gimnaziale', a precizat Ecaterina Andronescu.
Ministrul Educatiei a mai spus ca clasa pregatitoare ar putea fi cel mult mutata intr-o alta locatie in cazul in care nu este compatibila in scoli gimnaziale, dar a precizat ca aceasta va ramane in sistemul obligatoriu de invatamant.