x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Week-end încătuşat

Week-end încătuşat

de Mara Raducanu    |    06 Apr 2009   •   00:00
Week-end încătuşat
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

Arestarea cu mare tam-tam a patronului Stelei, precum şi felul în care au decurs "ostilităţile" par desprinse dintr-un film poliţist, cu un final greu de prevăzut. În timp ce Becali a avut parte de un week-end după gratii, afară se fac speculaţii şi se creează scenarii. Povestea continuă.



Săltat de acasă cu procurori, SPIR şi poliţişti, Gigi Becali a fost susţinut de o "galerie" numeroasă care i-a pledat cauza atunci când a fost dus la Judecătoria Sectorului 1. Filmele şi înregistrările apărute scot la iveală din ce în ce mai multe controverse, iar iţele problemei devin mai încurcate. Eliberarea lui Becali şi a celorlalte patru persoane arestate în primă instanţă pentru sechestrarea unor presupuşi hoţi va fi judecată astăzi de Tribunalul Bucureşti.

Latifundiarul din Pipera a fost arestat vineri dimineaţă, pentru 29 de zile, de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1, care au admis cererea procurorilor în acest sens. Alături de Becali au mai fost arestaţi Cătălin Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu şi Dumitru Beciu. Instanţa a dispus ca toţi cei cinci să stea în arest 29 de zile.

Judecătoria Sectorului 1, în motivarea deciziei sale prin care a dispus arestarea lui Gigi Becali şi a altor patru persoane, arată că organele judiciare sunt singurele abilitate să efectueze cercetări pentru aflarea adevărului, iar neacceptarea acestui principiu ar însemna pentru toţi cetăţenii că au posibilitatea de a-şi face singuri dreptate, prin sancţionarea unei fapte ilicite prin comiterea unei alte fapte ilicite.

DECLARAŢII CONTRADICTORII
Pentru Gigi Becali, problemele par să se ţină lanţ. Declaraţiile făcute de Cătălin Zmărăndescu, bodyguardul său personal, se bat cap în cap cu cele făcute de unii martori, cu celelalte probe din dosar şi chiar cu amănuntele date de omul de afaceri Gigi Becali. Doi atacatori şi doi hoţi, aşa arată descrierea făcută de Cătălin Zmărăndescu în faţa instanţei. Martorii, imaginile surprinse de camerele de supraveghere, dar şi calculele expertului arată că în noaptea de 26 spre 27 ianuarie, în incidentul de pe Strada Doctor Felix din Capitală, au fost implicaţi patru atacatori şi două victime.

Plecat de la confortul "suflat cu aur" din reşedinţa sa, patronul Stelei s-a trezit peste noapte la închisoare, dezmierdat dimineaţă cu un mic dejun "copios": marmeladă cu ceai şi posibilitatea de a-şi vedea echipa doar două ore, de după gratii. Bineînţeles, la televizor.

VIAŢA BATE FILMUL!
Motivarea instanţei conţine toată povestea nopţii de 26 spre 27 ianuarie: urmăriri cu maşini, judecată în stil mafiot, şantaj, bătăi. Totul a început în seara zilei de luni, 26 ianuarie, la un bar din apropierea bisericii din Pipera, unde Gigi a oprit să bea o cafea şi şi-a lăsat maşina descuiată, cu cheile în contact. Acesta este locul de unde s-a declanşat toată păţania. Nici prin gând nu i-a trecut afaceristului să sune la Poliţie. A încercat să-şi recupereze maşina prin propriile "forţe".

Aşa că a apelat la doi dintre oamenii săi de bază: Cătălin Zmărăndescu şi Nicuşor Dumitraşcu. La comanda şefului, aceştia au plecat în căutarea hoţilor, cu două autoturisme de teren, Toyota Land Cruiser şi BMW X5. Hoţii, Tinel Niculae, Ştefan Mărgean, Constantin David Stan şi Adrian Stănilă, erau într-un Mercedes argintiu. I-au prins puţin după miezul nopţii, la intersecţia dintre Bulevardul Iancu de Hunedoara şi Calea Dorobanţilor.

După o urmărire ca-n fime, trei din cei patru hoţi au fost prinşi şi duşi în faţa "judecătorului" - adică la "tata" Becali -, pentru muştruluială în barul din Pipera. O parte din convorbirea care a avut loc la bar între hoţi şi Gigi a fost filmată cu telefonul mobil. În faţa judecătorului, afaceristul a recunoscut că i-a apostrofat pe cei trei şi că le-a cerut apoi să dea câte o declaraţie în care să recunoască furtul maşinii, nefiind vorba despre nici o bătaie.

Când latifundiarul considera povestea încheiată, iată că lucrurile abia începeau să se complice. De aici, intră "în scenă" doi cunoscuţi din lumea interlopă: "fraţii Geamănu", care, din câte se pare, s-ar afla în spatele acestei afaceri. Familia lui Becali susţine că întreaga poveste a fost aranjată de aceştia, iar Victor Becali a declarat că cel care a apelat numărul de urgenţă 112 este nimeni altul decât Sandu Geamănu.

Referitor la acest caz, Dan Nica, bosul de la Interne, a declarat că Poliţia nu trebuie să transforme în show acţiunile ei. "Telejustiţia nu-mi place. Nu cred că acţiunile Poliţei trebuie să fie acţiuni de show." Domnul ministru ştie mai bine...

×
Subiecte în articol: observator becali