x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Cuvioasei Parascheva şi Zilele Iaşului

Ziua Cuvioasei Parascheva şi Zilele Iaşului

de Cristinel C. Popa    |    14 Oct 2008   •   00:00
Ziua Cuvioasei Parascheva şi Zilele Iaşului

De hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, capitala Moldovei a devenit un pol de atracţie pentru foarte mulţi credincioşi. Rândul la moaşte e an de an tot mai lung.



De hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, capitala Moldovei a devenit un pol de atracţie pentru foarte mulţi credincioşi. Rândul la moaşte e an de an tot mai lung.

Mii de pelerini din toate colţurile ţării au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a fi prezenţi, şi cei mai mulţi deja au ajuns la Iaşi pentru că astăzi este cea mai importantă zi, cea a hramului. Se spune că aceia care se roagă la sfintele ei moaşte au parte de sănătate, noroc şi succes în viaţă.

Astăzi, principala slujbă va dura patru ore şi va fi oficiată de ÎPS Teofan: în premieră la Iaşi, ceremonia relegioasă va avea loc afară, în mijlocul credincioşilor, şi nu în incinta Catedralei Mitropolitane, aşa cum erau obişnuiţi pelerinii. La amiază, aşa cum se cuvine la fiecare hram, cei mai nevoiaşi dintre pelerinii prezenţi la  Sărbatorile Iaşiului vor primi sarmale, cârnăciori, mere, colaci şi sucuri, pentru ei fiind pregătite 10.000 de porţii.

În ceea ce priveşte partea laică a sărbătorilor, astăzi va fi o zi mare: deasupra Iaşiului vor avea loc două mitinguri aviatice, iar seara se va încheia cu un concert şi un spectaculos foc de artificii, la ora 21:30. Printre formaţiile ce vor concerta se numără Boney M. şi Haddaway. Pentru a îndepărta incidentele şi pentru sănătatea tuturor veghează 1.300 de jandarmi şi poliţişti şi 50 de membri ai Crucii Roşii care au amenajat un cort în curtea Catedralei Mitropolitane.

PÂNĂ IERI. Se spune că puterile Sfintei Cuvioase Parascheva sporesc odată cu apropierea zilei de hram. De aceea, poate, aglomeraţia la moaştele Cuvioasei a crescut, unul dintre motive fiind şi acela că lângă acestea au fost aduse şi cele ale Sfântului Ierarh Nifon.

Aplecaţi în nevoi şi cu sănatatea şubrezită, bătrânii sunt cei mai aprigi susţinători ai rînduielilor bisericeşti. Numărul lor la rândul la Sfântă şi racla cu moaştele Sfântului Nifon, aduse la Iaşi duminică seara, a crescut cosiderabil. Vârstnicii, alături de credincioşi mai tineri, au însoţit racla cu moaşte Sfintei Parascheva, care a fost purtată pe Calea Sfinţilor, de la Mitropolie până la Biserica "Sf. Nicolae Domnesc", de lângă Palatul Culturii. Acolo, au fost primite moaştele Sf. Ierararh Nifon, mai precis, părticele din mâna şi capul fostului patriarh al Constantinopolului. Împreună au fost depuse din nou în locul special amenajat în faţa Catedralei Mitropolitane.

Pe drum, în fum de tâmâie, cu făclii şi lumânări aprinse, sute de credincioşi au parcurs căntând străzile orasului. A fost un moment de maximă efuziune. Dar cele mai aşteptate momente sunt cele de astăzi.

×
Subiecte în articol: observator