x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă. Când are loc SOLSTIŢIUL DE VARĂ şi ce efecte are

Ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă. Când are loc SOLSTIŢIUL DE VARĂ şi ce efecte are

20 Iun 2014   •   09:10
Ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă. Când are loc SOLSTIŢIUL DE VARĂ şi ce efecte are

SOLSTIȚIUL DE VARĂ are loc în fiecare an în jurul datei de 21 iunie. Anul acesta, 2014, are loc chiar pe 21 iunie, sâmbătă, la ora 13:51. Sâmbătă va fi, deci, cea mai lungă zi din acest an, iar noaptea de sâmbătă, cea mai scurtă. Este momentul ce marchează începutul verii astronomice.

În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°.

Denumirea de solstițiu ("Soarele stă") este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcarii Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor "nopți albe", informează Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Solstițiul reprezintă cele doup momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înalțime față de Ecuator. Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor Pământului nu este constant perpendiculară pe planul orbitei Pământului. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

 În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. - See more at: http://www.b365.ro/solsti-iul-de-vara-2014-cand-are-loc-i-ce-efecte-are-solsti-iul-de-vara_210164.html#sthash.JTF2JHju.dpuf

×
Subiecte în articol: solstitiu de vara vara astronomica