x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 427 de "graşi" în cârca lui Boc

427 de "graşi" în cârca lui Boc

de Monica Iordache Apostol    |    11 Iun 2010   •   00:00

După ce preşedintele Traian Băsescu l-a criticat public pe "grasul" sistem bugetar care s-a căţărat în cârca "slabului" sistem economic privat, Guvernul începe să cânte iar aria restructurării agenţiilor guvernamentale. Anul trecut însă, tot premierul Emil Boc a făcut tam-tam pe comasarea celor 226 de astfel de instituţii în doar 112 şi reducerea cu 9.000 a numărului de posturi publice.

Rezultatele acţiunii de anul trecut sunt însă invizibile, grasul s-a făcut şi mai gras, iar guvernanţii ne asigură din nou că până la sfârşitul lunii vor veni cu un plan de reducere a agenţiilor. Potrivit unui document centralizator intrat în posesia Jurnalului Naţional, în acest moment, bugetul de stat suportă finanţarea a nu mai puţin de 427 de agenţii, autorităţi şi instituţii publice fie independente, fie subordonate Parlamentului, Guvernului sau unor ministere. Guvernul are în subordine 20 de structuri, precum Agenţia Naţională pentru Romi, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor sau Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat.

Campion la numărul de agenţii şi autorităţi pe care le are în subordonare este ministrul Economiei, Adriean Videanu, şef, prin ministerul pe care îl conduce, peste 77 de astfel de instituţii. Cu finanţare integrală de la bugetul de stat sunt doar şase, precum Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie sau Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine. Celelalte beneficiază, în majoritate, de surse proprii de venit, dar şi de subvenţii de la stat.

Ministerul Sănătăţii are în subordine 69 de instituţii, în cea mai mare parte spitale, urmat de Ministerul Culturii, cu 56 de instituţii: Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Biblioteca Naţională a României, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului, Centrul Naţional al Cinematografiei, muzee, teatre, Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, Administraţia Fondului Cultural Naţional etc. La Ministerul Transporturilor se găsesc alte 54 de instituţii, iar Ministerul Administraţiei şi Internelor îşi subordonează 32. Sub control parlamentar există 15 instituţii, printre ele numărându-se Autoritatea Electorală Permanentă, Consiliul Legislativ, Monitorul Oficial, CNA, CNSAS, SRI, AIE, Consiliul Naţional de Integritate, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

×
Subiecte în articol: politic