x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Abandonuri in PSD

Abandonuri in PSD

24 Mai 2005   •   00:00

Dupa Congresul din aprilie, PSD incepe sa se confrunte cu un val al demisiilor. Startul plecarilor din partid a fost dat de senatorul Ioan Talpes si va continua cu alti parlamentari care si-au anuntat intentia de a parasi formatiunea condusa de Mircea Geoana.



  • de LAVINIA DIMANCEA, ANIELA NINE

  • RELAXAT. Desi admite ca sunt nemultumiti in PSD, Mircea Geoana spune ca pana la plecare e o distanta lunga
    Inceputul saptamanii sta sub semnul plecarilor din PSD. Senatorul Ioan Talpes, cunoscut ca un apropiat al lui Ion Iliescu, si-a anuntat luni demisia din partid, dupa ce, cu ceva vreme in urma, declarase ca renunta la orice functie executiva in PSD. El a abandonat atunci functia de sef al Comisiei de aparare din Senat si postul de lider al Organizatiei Caras-Severin. Aceasta decizie provizorie s-a concretizat insa in plecarea senatorului din PSD, el fiind nemultumit de "desfasurarea incorecta" a Congresului din aprilie si de modul cum este tratat in prezent fostul sef al statului de catre colegii sai de partid. "Daca dl Iliescu are o slabiciune, aceea este cea a sentimentalismului. Un personaj ca domnia sa, care este deosebit de sentimental, categoric sufera in situatii de nedreptate", a declarat Talpes. Senatorul a recunoscut ca exista mai multi nemultumiti in partid, dar a refuzat sa dea vreun nume. Mai mult, el a negat ca ar avea cunostinte despre infiintarea unui nou partid, desi in ultima vreme au aparut informatii potrivit carora Ion Iliescu ar intentiona sa demisioneze din PSD si sa constituie o alta formatiune politica.

    INTENTII. Valul de demisii in PSD nu se opreste insa la Ioan Talpes. Deputatul de Botosani Mihai Malaimare a anuntat ieri ca va pleca in cursul acestei saptamani din partid si ca intentioneaza sa se inscrie in PNL. De asemenea, deputatul de Iasi, Traian Dobre, a declarat si el ca se gandeste serios sa paraseasca partidul. Dobre a explicat ca a ajuns sa se inteleaga mai bine cu politicienii de la putere decat cu propriii colegi de partid si ca ar vrea sa revina intr-o formatiune puternica, el fiind unul din fondatorii PNL.

    VIRAJ DE LA PSD LA PNL
    Deputatul de Botosani Mihai Malaimare (foto) va pleca zilele acestea din PSD din cauza conflictului pe care-l are cu presedintele Organizatiei PSD Botosani, Constantin Contac. El spune ca liderul botosanean l-a "jignit intr-un mod incalificabil". Desi a asteptat ca presedintele Mircea Geoana sa intervina pentru a solutiona conflictul, acest lucru nu s-a intamplat, ceea ce-l determina sa considere iminenta decizia lui de a pleca din PSD. "Mircea Geoana a promis ca intervine, n-a intervenit. Chiar daca va mai interveni, de acum inainte, nu cred ca mai este timp, este o chestiune de demnitate. Cand am intrat in partid imi facusem si copii, si casa, si teatru, si un nume, nu mi-a dat partidul nimic", a spus Malaimare. Deputatul a precizat ca inca nu si-a dat demisia din PSD, dar o va face zilele urmatoare. El a adaugat ca a primit o oferta de la PNL si intentioneaza sa se inscrie in acest partid. Potrivit unor surse liberale, citate de Mediafax, Mihai Malaimare ar urma se inscrie in PNL Botosani in cursul zilei de astazi.

    ATITUDINE DE "PUSTI"
    Proaspatul demisionar din PSD, senatorul Ioan Talpes (foto), l-a catalogat ieri pe presedintele partidului, Mircea Geoana, ca avand o atitudine de "pusti". Talpes a sustinut astfel ca anumite declaratii ale lui Geoana, referitoare la capacitatea lui Ion Iliescu de a forma un nou partid, in contextul problemelor medicale ale fostului presedinte, reprezinta "manifestari de pustism". "E incalificabil ca in cadrul unui interviu, intrebat daca Iliescu dupa ce iese din spital isi mai poate face un partid, Geoana a raspuns «de ce nu intrebati doctorii?»", a rabufnit ieri Talpes, sustinand ca aceste declaratii l-au stupefiat. In opinia lui Talpes, Geoana nu a dat dovada astfel de fair-play. "E cumplit sa-ti permiti sa faci asemenea afirmatii, dar ca sa argumentezi un raspuns printr-un handicap al altcuiva, nu e normal", si-a exprimat indignarea senatorul. In replica, presedintele PSD, Mircea Geoana, a respins cu fermitate ca ar fi facut o astfel de apreciere referitor la capacitatea lui Ion Iliescu de a se implica in formarea unui nou partid.

    GEOANA: SITUATIA E MULT MAI STABILA DECAT IN 1997
    Presedintele PSD, Mircea Geoana, a recunoscut ieri ca mai sunt si alti nemultumiti in partid, membri "relativ importanti", dar crede ca "pana la plecare e o distanta destul de lunga". Seful pesedist a admis ca acestia sunt "dezamagiti" de faptul ca PSD este in opozitie, dar si de modul cum s-au derulat alegerile preliminare din partid de vara trecuta. "Mai sunt si nemultumiti, altii dezamagiti de faptul ca sunt in opozitie si de alegerile preliminare din partid", a declarat Geoana, apreciind totodata ca era normal ca, dupa schimbarile de la Congres, sa apara astfel de situatii. El a precizat insa ca nu sunt multi nemultumiti din randul parlamentarilor si ca situatia in partid este "mult mai stabila decat in 1997". Mai mult, vorbind despre demisia lui Talpes din partid, Geoana a afirmat ca deja stia de cateva zile de aceasta decizie, dar ca "nimeni nu este de neinlocuit". Pe de alta parte, Geoana a marturisit ca "l-a urecheat" pe fostul cancelar Alin Teodorescu pentru ca acesta a declarat ca Ion Iliescu i-a cerut, anul trecut, demisia lui Adrian Nastase, precizand ca "nu ramane netaxata chestia asta" pentru ca nu are nici un interes sa perpetueze o astfel de situatie in partid.

    ×
    Subiecte în articol: politic partid psd geoană iliescu talpeş ion