x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Abandonuri şi schimbări pe liste

Abandonuri şi schimbări pe liste

de Monica Iordache Apostol    |    04 Apr 2009   •   00:00
Abandonuri şi schimbări pe liste
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Fostul ministrul de Externe Adrian Cioroianu a demisionat ieri din PNL, după ce n-a mai fost inclus pe listele pentru europarlamentare. Actualul europarlamentar PD-L Maria Petre a plecat şi ea din partid pentru că a ajuns pe locul 30, iar Codruţ Şereş, refuzat de PSD, a fost înlocuit de conducerea PC cu Sabin Cutaş.



Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu şi-a depus ieri-dimineaţă demisia la cabinetul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, după ce a înregistrat-o la secretarul general al partidului, Radu Stroe. N-ar fi vrut s-o anunţe, susţine, dar l-a deconspirat Stroe. Secretarul general al PNL i-a trimis însă demisia la organizaţia Sectorului 1, în care Ciroroianu era înscris. Contactat de Jurnalul Naţional, fostul ministru de Externe a afirmat că nu se va înscrie într-un alt partid şi nici nu va candida independent la europarlamentare, ci se va dedica activităţii didactice.

"Există viaţă şi în afara politicii", a declarat Cioroianu, citat şi de Mediafax. Conflictul cu actuala conducere a PNL a fost provocat de plasarea sa pe locul opt al listei pentru europarlamentare, loc neeligibil. Cioroianu a susţinut că nu acesta este locul pe care îl merită şi i-a cerut lui Crin Antonescu "să se mai gândească", dar asta a dus la scoaterea lui de pe liste. "Pentru acest fapt noi l-am şi scos de pe lista pentru euroalegeri. Astăzi şi-a depus demisia susţinând că nu mai are ce să facă în PNL şi spunând că este nemulţumit de recentele hotărâri ale partidului", a declarat pentru Mediafax secretarul general al PNL, Radu Stroe, deşi iniţial conducerea PNL susţinuse că fostul ministru de Externe "s-a retras".

ŞEREŞ, ÎNLOCUIT DE CUTAŞ
Tot ieri conducerea PC a decis înlocuirea lui Codruţ Şereş, cel care era propus să reprezinte partidul pe lista comună cu PSD pentru europarlamentare, cu Sabin Cutaş, vicepreşedinte PC. Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, spune că nu există disensiuni între PC şi PSD pe tema listei pentru PE, dar afirmă că "respingerea lui Codruţ Şereş este o decizie politică a PSD". "Sabin Cutaş este un om politic cu experienţă şi bine pregătit şi am toată încrederea că va reprezenta echilibrat şi corect problemele României în dezbaterile europene", a declarat Voiculescu, adăugând că reprezentantul PC se va afilia grupului politic pe listele căruia a candidat, "fără ca asta să însemne că PC va renunţa la identitatea sa ideologică".

Cutaş, vicepreşedinte al PC, a fost propus chiar de Şereş, care a declarat că săptămâna viitoare va avea o discuţie cu liderii PC, iar apoi va lua o decizie în privinţa viitorului său politic. "Voi decide dacă mai rămân în politică, pentru că nu poţi să faci politică în afara spaţiului public", a explicat Şereş.

MARIA PETRE, "LOVITĂ" ŞI INDEPENDENTĂ
Şi europarlamentarul PD-L Maria Petre şi-a dat demisia din partid şi vrea să candideze independent la alegerile pentru PE, după ce BPN a plasat-o pe locul 30 pe listă. "Sunt doar necăjită de faptul că trebuie să las deoparte o singură barcă cu care am navigat în politică, dar nu este decizia mea, ci a partidului şi fac acest gest pentru că abia acum, după ce am fost lovită în felul acesta, pot înţelege cu adevărat de ce nu mai vin la vot două treimi dintre români", a spus europarlamentarul PD-L, care a anunţat că va candida independent.

Ea a adăugat că, în opinia sa, acei români care stau acasă şi nu mai votează o fac pentru că sunt convinşi de faptul că doar interesele şi aranjamentele primează şi prin gesturi ca al său, de a candida independent, pot să aibă o motivaţie să se întoarcă la vot.

×
Subiecte în articol: politic