x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Acesti guru vor sa ne tina pe toti prosti"

"Acesti guru vor sa ne tina pe toti prosti"

26 Mai 2005   •   00:00

Sunt mari cu o singura conditie: daca noi toti suntem prosti. Acesti guru ai natiunii incearca sa ne convinga ca suntem buni de nimic, mai prosti ca altii si ca trebuie sa stam cu capul plecat. Aceasta este opinia presedintelui Traian Basescu despre formatorii de opinie din Romania.



  • de OANA STANCU

  • TINTE. Traian Basescu a declansat un atac fara precendent la adresa formatorilor de opinie
    Presedintele Traian Basescu nu-i inghite pe analistii politici. E secretul lui Polichinelle deja. Miercuri seara, seful statului a declansat insa un atac fara precendent la adresa formatorilor de opinie, acuzandu-i pe acestia ca vor sa tina natia romana umilita, pentru a-si mentine ei privilegiile de guru ai natiunii, ca pe vremea PCR.

    INTALNIRE. Traian Basescu s-a aflat miercuri seara la o intalnire cu studentii organizata de Asociatia Pro Democratia. Seful statului le vorbea tinerilor despre obiectivul sau major de a reda romanilor demnitatea si mandria de a fi roman, cand a inceput sa ii critice pe formatorii de opinie si pe analistii politici care merg la televiziuni sau scriu prin ziare despre rusinea de a fi roman.

    "Acesti formatori de opinie inteleg foarte bine ca a ne tine pe noi fiindu-ne rusine de natiune ii tine pe ei mari. Chiar nu avem de ce sa ne fie rusine. Nu dati ascultare celor care incearca sa va convinga ca ei sunt portofolii de inteligenta ale natiunii. Cum au fost si fostele structuri ale PCR, si acest grup din randul formatorilor de opinie incearca sa-si mentina privilegiile, asemeni fostilor securisti si activisti, aratand ca lumina e la ei, patru-cinci. Lumina e la noi toti, si o vom lua fara ca cineva sa ne mentina in umilinta", i-a sfatuit presedintele pe tineri. Basescu a sustinut totodata ca "aceasta clica incearca sa ne descurajeze, sa ne spuna ca suntem buni de nimic, ca suntem mai prosti decat altii si sa ne tina cu capul plecat".

    FAR LUMINOS. Presedintele i-a ridiculizat apoi pe acesti analisti: "Am dobandit capacitatea de a ma uita si zambi in fata campaniei unora care sunt mari cu o singura conditie: daca noi toti suntem prosti. Sunt unii care sunt guru ai natiunii daca presedintele le-ar zice: «Vino sa ma sfatuiesc cu tine, condeier de aur al natiunii romane, far luminos»". El nu le-a dat numele, insa mai tarziu, in dezbatere, vorbind despre cazul jurnalistilor rapiti, s-a inteles ca era vorba despre comentatorii invitati de televiziuni.

    "Este clar, uitandu-ma la televiziuni, unde erau invitati ziaristi de presa scrisa, ca ei ar fi avut solutia sa ii salveze pe jurnalistii rapiti. Daca, Doamne fereste, vom mai avea situatia asta, va promit ca ii invit sa se duca sa ii salveze. Astia se pricep si la politica externa, si la sifi (SF), si la fotbal. Astia sunt geniali, dom’le, nu stiu cum i-a facut cineva asa multifunctionali. Toti suntem prosti, singurii destepti sunt ei. Data viitoare ii asez intr-un birou langa mine, sa vedem cine ii aduce primul pe rapiti", a incheiat presedintele.

    UDREA "ARATA BINE"
    Presedintele Traian Basescu a fost intrebat miercuri seara de o studenta care au fost criteriile de eligibilitatea la numirea in functie a Elenei Udrea, sefa cancelariei sale. "Mi s-a parut ca in afara de niste figuri acre sa fie si cineva care sa arate bine", a raspuns prompt seful statului, in timp ce una dintre "acrituri", consilierul pe politica interna, Claudiu Saftoiu, se afla chiar in dreapta sa. Presedintele a mai spus ca Udrea este un avocat cu experienta si a lucrat in staff-ul sau, la fel ca majoritatea actualilor consilieri de la Cotroceni. Intrebat daca Elenei Udrea i s-a taiat din salariu dupa ce la emisiunea lui Robert Turcescu nu a stiut ca Norvegia nu este tara membra UE si este monarhie constitutionala, presedintele a aratat ca intotdeauna si-a asumat echipa si ca stie ca aceasta iti creste sau iti scade credibilitatea. "Imi asum tot, inclusiv emisiunea", a adaugat el, dupa care i-a marturisit studentei blonde care i-a adreast intrebarea ca "tocmai a intrunit conditiile de eligibilitate pentru a fi la Cotroceni".

    CUM SE CONDUC SRI SI SIE
    Serviciile de informatii sunt dependente de modul in care le utilizezi, a explicat seful statului miercuri seara. Ele au un singur stapan: CSAT si, implicit, presedintele. Daca presedintele le cere supravegherea altor partide, asta vor face, daca presedintele le cere sa furnizeze maximum de informatii pe zona in care trei cetateni sunt rapiti, asta vor face. Daca presedintele le cere sa furnizeze informatii legate de coruptie, asta vor face. "Si aici intervine discernamantul celor care le conduce. Inteligenta sau capacitatea presedintelui de a fi demn sunt extrem de importante", a explicat Basescu. El a afirmat ca "serviciile au fost epurate" si ca mai sunt foarte putini ofiteri de securitate dinainte de 1989, iar acestia nu se afla in pozitii importante, adaugand insa ca pretentia de a avea in servicii oameni noi este greu de acoperit, pentru ca acei ofiteri care au terminat dupa 1990 studiile sunt acum abia maiori sau capitani: "Nu cred ca putem realiza servicii de informatii ideale, formate in eprubeta dupa ’89"(Oana Stancu)
    ×
    Subiecte în articol: politic preşedintele