x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Achiziţionarea avioanelor F-16, aprobată de Guvern

Achiziţionarea avioanelor F-16, aprobată de Guvern

19 Iun 2013   •   18:41
Achiziţionarea avioanelor F-16, aprobată de Guvern

Proiectul de lege privind achiziţionarea de avioane multirol a fost aprobat miercuri de Guvern şi urmează să fie trimis către Parlament, a anunţat Biroul de presă al Executivului, informează agerpres.ro.

Prin acest act normativ, se creează cadrul pentru asigurarea fondurilor necesare demarării procesului de achiziţie a 12 avioane multirol pentru forţele aeriene, explică Executivul.

Totodată, Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă privind stabilirea unor măsuri pentru eliberarea benzilor de frecvenţă radio 830-862 Mhz, 1747,5-1785 Mhz, 1842,5-1880 Mhz şi 2500-2690 Mhz.

Din suma încasată prin eliberarea benzilor de frecvenţe radio menţionate, ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) va vira suma de 97 de milioane de euro către o poziţie distinctă de venituri ale bugetului de stat.

Restul fondurilor pentru derularea programului vor proveni din venituri proprii ale MApN şi din alocări suplimentare ale bugetului de stat.

Necesarul estimat al creditelor de angajament şi bugetare pentru achiziţionarea de avioane F-16 din Portugalia, pentru perioada 2013 - 2017, se cifrează la 628 de milioane de euro, procedura de cumpărare urmând să fie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, a anunţat Guvernul miercurea trecută.

Executivul a aprobat săptămâna trecută şi un memorandum privind rezultatele negocierilor preliminare cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale din Portugalia şi ai autorităţilor guvernamentale ale Statelor Unite ale Americii şi aprobarea procedurii specifice pentru achiziţia produselor şi serviciilor de la Guvernul Republicii Portugheze şi Guvernul SUA.

Prin memorandum se propune, între altele, ca toate creditele de angajament şi bugetare necesare achiziţiei să fie asigurate prin bugetul MApN şi aprobarea procedurii specifice pentru achiziţionarea produselor şi serviciilor de la Guvernul Republicii Portugheze şi Guvernul SUA.

În memorandum se mai prevede ca aprobarea achiziţiei şi atribuirea contractelor să se realizeze printr-un act normativ care să includă şi reglementarea aspectelor privind execuţia bugetară şi plata în avans, prin derogare de la Legea 500/2002 privind finanţele publice.

România ar urma să aibă o escadrilă de 12 avioane de tip F-16 achiziţionate din Portugalia, avioane ce vor putea fi folosite din 2017, atunci când va expira resursa de zbor a aparatelor MIG 21 Lancer, declara recent ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

România şi Portugalia au avut ca termen luna iunie pentru finalizarea negocierilor privind achiziţionarea avioanelor de tip F-16, aparatele urmând a fi cumpărate la mâna a doua de la portughezi. 

×
Subiecte în articol: avioane f16