x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Actiunea "Jos baronii!"

Actiunea "Jos baronii!"

23 Mar 2004   •   00:00

PSD va scoate din scena personajele controversate. Bebe Ivanovici, Nicolae Mischie, Gheorghe Savu si Marian Vanghelie sunt printre baronii care isi vor pierde functiile.

Baronii pesedisti sunt pe punctul de a isi pierde "rangul". De dragul imaginii partidului in prag de alegeri, greii din judete banuiti de afaceri dubioase si cercetati de PNA vor fi sacrificati.
CAMELIA IONESCU

Scaunele baronilor locali ai Puterii se clatina simtitor. Conducerea PSD a discutat ieri posibilitatea retragerii din prim-planul public pe cei mai contestati lideri locali. Vizati sunt trei presedinti de consilii judetene, Bebe Ivanovici (Ilfov), Gheorghe Savu (Ialomita), Nicolae Mischie (Gorj), si Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5 al Capitalei, care deja se afla in atentia PNA pentru diverse afaceri.

Sedinta extraordinara

Retragerea acestor personaje din prima linie a PSD se va transa sambata intr-o sedinta extraordinara a Delegatiei Permanente, pana atunci ramanand ca baronii si conducerea pesedista sa clarifice cum si in ce fel se vor face invizibili. Liderii PSD incearca sa-i faca pierduti cu cea mai mare discretie, ministrul de Externe, Mircea Geoana, afirmand, la finalul sedintei de ieri a conducerii de partid, ca "nu au existat discutii specifice la nivelul fiecarei organizatii".

Pelerinaj

La sedinta sefilor cei mari s-au prezentat ieri Savu si Mischie, pentru a afla care le va fi soarta dupa sedinta de sambata, in care, potrivit vicepresedintelui PSD Mircea Geoana, "vor fi luate masuri organizatorice ". Bineinteles, dupa negocierile de rigoare, deoarece Mischie, Ivanovici si Savu sunt toti presedinti de consilii judetene, functie prin care detin o influenta considerabila in PSD si in teritoriu.

Baronii ajunsi in cercetarea Parchetului National Anticoruptie - asa cum este cazul celor de mai sus - nu vor mai putea candida la alegerile locale din acest an, sustin surse din PSD. Sau exista posibilitatea autosuspendarii din functiile pe care le detin pana la finalizarea anchetelor care ii vizeaza.

Totusi, conducerea PSD nu a stabilit deocamdata solutia pe care urmeaza sa o adopte in ceea ce-i priveste pe baronii locali, ramanand ca dupa o serie de discutii cu fiecare dintre acestia sa convina asupra modului in care va proceda la sfarsitul saptamanii.

Motivele decapitarii

Cei patru pesedisti care urmeaza sa fie sacrificati au tinut capetele ziarelor de nenumarate ori pentru initiative care de care mai neortodoxe, ajungand in atentia PNA. Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, este cercetat pentru modul in care a utilizat banii Primariei, de modul in care s-au infiintat magazinele Economat si pentru maniera de acordare a ajutoarelor sociale, un control al Curtii de Conturi ridicand semnul intrebarii asupra cheltuirii de 93 de miliarde de lei din bugetele de pe ultimii trei ani. Bebe Ivanovici este cercetat pentru trafic cu terenuri, Gheorghe Savu - de gestionarea proiectelor SAPARD, iar Nicolae Mischie a strans deja mai multe dosare la PNA, ultimul dintre ele vizand modul in care a obtinut calitatea de profesor universitar.

×
Subiecte în articol: politic psd