x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Năstase: Pentru Moldova este o zi foarte importantă la APCE

Adrian Năstase: Pentru Moldova este o zi foarte importantă la APCE

29 Apr 2009   •   00:00

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a aprobat, în unanimitate, pe baza propunerii grupului socialist şi cu avizul Biroului Adunării, organizarea unei dezbateri pe tema funcţionării instituţiilor democratice în Republica Moldova. Discuţiile au loc astăzi după-amiază, a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat.



"Astăzi este ziua cea mai importantă privind dezbaterile APCE referitoare la Republica Moldova. Rapoartele sunt deocamdată confidenţiale, dar sunt destul de dure şi există o mulţime de amendamente făcute de noi şi, probabil, va fi o bătălie mare pe amendamente astăzi la Comisia de monitorizare. Totodată, vor fi discuţii importante la grupurile politice în pregătirea dezbaterii", a precizat Adrian Năstase, citat de Agerpres.

În opinia sa, situaţia din Republica Moldova după alegerile din 5 aprilie va evolua în funcţie de înţelepciunea oamenilor politici şi de situaţia economică din zonă: "S-a strâns un nod de probleme, dar, în acest moment, este nevoie de timp ca să se calmeze spiritele. Există o stare de nervozitate, pe care o resimţim cu toţii. Cred că nici România nu trebuie să lase impresia că ar consideră Moldova drept o bătrânică pe care trebuie s-o ajute să traverseze strada chiar dacă ea nu doreşte acest lucru. Dar nici Republica Moldova nu trebuie să învinuiască România de nişte planuri ascunse".

Potrivit acestuia, cei care au lansat învinuiri la adresa României trebuie să aducă probe în acest sens: "Cred că România a încercat să împărtăşească din experienţa ei, considerând că apropierea de spaţiul european este opţiunea Republicii Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice. Poate nu aceasta este direcţia dorită de Republica Moldova. Poate noi am înţeles greşit ceea ce îşi doreşte ea. Poate există alte ţări care pot s-o ajute mai mult decât noi. Sunt nişte întrebări la care doar populaţia Republicii Moldova poate să dea un răspuns".

×
Subiecte în articol: politic moldova